Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, laudă DNA şi ANI pentru luptă cu corupţia în România

| 13 apr, 2014

Ambasadorul Marii Britanii, care in luna august va parasi Romania pentru a merge la Moscova, va fi inlocuit de Paul Brummell, un diplomat cu o cariera de peste 15 ani, in prezent Inalt Reprezentant al Marii Britanii in Barbados si Estul Caraibelor.

Deeclaaţiile ambasadorului:

- Succesorul meu este Paul Brummel, care este un diplomat foarte experimentat, el a fost ambasador si in Kazahstan si Turkmenistan. A invatat limba romana in Iasi, la recomandarea mea.

- Eu sunt convins ca putem sa incurajam relatiile comerciale dintre Marea Britanie si Romania, oportunatitatile care exista acum in Romania nu sunt prea intelese in Marea Britanie. De exemplu, eu pot sa iau 3 domenii importante: energia, agricultura si IT. Noi avem si gaz, avem si nuclear, avem si o posibilitate de gaze de sist si am incheiat un parteneriat strategic intre Romania si UK in domeniul energiei.

- IT pentru mine este un domeniu strategic si impresionant in Romania. Aici in Romania este o forta de munca calificata si de fapt Romania a devenit o fabrica de website-uri pentru Europa. Intr-o piata unica digitala Romania are un avantaj foarte important.

- Nu pot sa spun care cluburi din Premiere League au site-urile desenate in Romania, dar Romania are una dintre cele mai mari viteze la Internet din Romania, datorita investitiilor britanice.

- Suntem alaturi de aliatii nostri, dar situatia este evident periculoasa. Ce asteptam de la Rusia este sa vedem o de-escaladare a evenimentelor. Sper ca vom vedea un dialog direct si diplomatic intre ucraina si Rusia, pentru a incuraja stabilitatea economica si politica din Ucraina.

- Asteptam o solutie diplomatica. UE si NATO au reactionat cu un raspuns ferm, iar UE a pus in aplicare sanctiuni in legatura cu anexarea Crimeei.

- Ucraina este o tara independenta si are democratie. La alegeri vom avea o posibilitate de a stabiliza situatia.

- Am vazut aici o justitie din ce in ce mai indepedenta.

- Eu cred ca e important sa punem accent pe ce a realizat Romania in aceasta perioada. Am vazut o tendinta pozitiva in lupta cu coruptie, intr-o perioada in care diferite partide au fost la putere. A fost o politica constanta, lupta cu coruptia. Am insistat asura acestor reforme pentru ca sunt importante pentru Romania.

- Eu nu ma astept la o schimbare importanta in politica externa a Romaniei. Este o Alianta ferma in NATO cu o pozitie transatlantica si integrarea in UE.

- Eu cred ca Marea Britanie este un partener strategic pentru Romania si va ramane asa in continuare. Si Romania va ramane un partener strategic pentru noi. Avem evident probleme de securitate in aceasta regiune. Noi am sprijinit aderarea Romaniei la NATO si UE pentru ca consideram Romania un punct de stabilitate intr-o zona fara lipsa de stabilitate.

- Avem o dezbatere in presa britanica, diferite opinii, despre imigratie in general. Guvernul britanic a spus ca va ridica restrictiile si le-a ridicat. Noi am reactionat in Marea Britanie la accesul la beneficiile sociale, care este un sistem foarte deschis. Eu cred ca in aceasta dezbatere Guvernul a avut o pozitie clara.

Martin Harris este de parere ca - in ultimii patru ani - DNA, ANI si institutiile din domeniul justitiei au reactionat "in mod ferm" la fenomenul de coruptie din Romania, stabilind “un principiu important, ca nimeni nu este deasupra legii”, important pentru un parteneriat strans intre Romania si Marea Britanie. Astfel, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti sustine ca DNA, ANI, precum si celelalte institutii din sistemul judiciar "au reactionat ferm la fenomenul de coruptie din Romania”.

"Cred ca DNA, ANI si Inalta Curte (de Casatie) si Justitie au reactionat in mod ferm la fenomenul de coruptie in Romania. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindca este foarte important pentru noi sa avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice si pentru a avea in Romania un aliat puternic, cu perspective de prosperitate", a afirmat Martin Harris.

Intrebat ce parere are despre lupta cu coruptia, care in ultimele saptamani a dus la anchetarea si arestarea mai multor reprezentanti ai administratiei publice, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a laudat institutiile de justitie din Romania, aratand cum a crescut numarul persoanelor condamnate pentru coruptie in ultimii ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ