Americanii nu se bagă în disputele politice interne pe OUG privind aleșii locali

| 03 sep, 2014

Ambasada Statelor Unite a refuzat să comenteze tema Ordonanței privind statutul aleșilor locali, rezumându-se la a se pronunța în favoarea adoptării proiectelor de lege prin proceduri transparente și cu consultarea tuturor părților și actorilor sociali implicați.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a vorbit marți, într-un interviu acordat unei publicații online, despre OUG privind apartenența politică a primarilor și consilierilor. Thompson a subliniat că poziția misiunii diplomatice americane nu se referă la fondul problemei vizat de actul normativ, adică controlul asupra migrației politice, ci la procedura prin care măsura a fost adoptată.

“Am avut discuţii cu toate părţile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaraţia noastră nu a luat vreo poziţie pe substanţa problemei, referindu-se mai degrabă la procedură şi la faptul că noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba despre schimbat legi”, a declarat diplomatul american.

Citeşte şi: Americanii către Dreapta românească: terminaţi cu propaganda, că nu ţine

Poziția Statelor Unite, exprimată de Însărcinatul cu afaceri ad-interim, este o poziție de principiu față de procesul legislativ din România. Cu alte cuvinte, Thompson spune că aliatul nostru cel mai important, SUA, nu stă să ne numere spicele de grâu, ci se uită la starea utilajelor și la modul în care este culeasă recolta.

Întrebat cum comentează faptul că Guvernul a mers mai departe cu Ordonanţa în ciuda reacției inițiale a Ambasadei SUA, Thompson a răspuns explicit că “trebuie să ţinem cont că niciuna dintre aceste chestiuni nu are legătură cu Statele Unite, ci cu România, cu liderii săi şi cu procesul de guvernare. Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule”.

Citeşte şi: OUG primarilor, șansa pentru USL

SUA nu are nicio miză în chestiunea migrației politice de la noi. De ce parlamentarii își pot schimba oricând doresc culoarea politică, iar aleșii locali nu beneficiază de același drept – aceasta este genul de problemă care nu îi preocupă în niciun fel pe partenerii noștri americani. Dacă un primar dintr-o comună sau un consilier municipal se simt reprezentați sau nu de partidul care i-a susținut în alegeri nu intră pe lista de subiecte de interes, care țin de relația dintre cele două țări, ci este eminamente o chestiune de bucătărie politică internă a României!

Ordonanţa a intrat în vigoare marți, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, iar partidele de opoziție vor primi cu mâhnire vestea că membrii lor din teritoriu sunt liberi să decidă de capul lor ce formațiune politică doresc să reprezinte, în timp ce Ambasada SUA refuză să le țină isonul în cântarea prohodului democrației.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2014
cantautor
"bucataria asta interna a Romaniei" seamana cu o cocina...
porcarii sefi:semnatarii OUG
responsabil cu curatenia:Dana Sultanescu(alias Alexandra Radu?)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ