Klaus Iohannis îşi avertizează colegii: Aleşii care îşi vor schimba partidul, îşi vor pierde mandatul

| 03 sep, 2014

Klaus Iohannis, liderul PNL, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că Alianţa Creştin Liberală (ACL) va contesta la Curtea Constituţională Ordonanţa 55 'de legalizare a traseismului în administraţia publică locală' şi fiecare trecere a unui ales local de la un partid la altul, el avertizându-şi colegii ACL că îşi vor pierde mandatul acei aleşi care îşi vor schimba partidul.

'Împreună cu specialiştii din Alianţa Creştin Liberală a fost analizată această ordonanţă şi pe lângă faptul că noi politic am declarat şi considerăm că această ordonanţă vine să pregătească un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament şi de faptul că PSD-ul guvernează România, specialiştii noştri consideră că ordonanţa este neconstituţională. În acest sens, îi avertizez public pe toţi colegii mei din administraţia publică locală, aleşi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, consilieri judeţeni, consilieri locali şi supleanţi pe listele consiliilor, să nu se lase ademeniţi şi să nu opteze în concordanţă cu această ordonanţă. Noi, Alianţa Creştin Liberală vom ataca toate aceste acte. Vom ataca ordonanţa, vom ataca fiecare opţiune a unui ales local în parte', a afirmat Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat încrederea că Ordonanţa 55 va fi anulată de Curtea Constituţională.

Citeşte şi: Ordonanţa prin care aleşii îşi pot alege partidul a fost publicată în Monitorul Oficial

' Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanţă va fi anulată de Curtea Constituţională şi se vor trezi în situaţia de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor. Aceste aspecte de neconstituţionalitate sesizate de specialiştii noştri se văd foarte simplu. Este vorba de caracterul temporar al ordonanţei care nu tratează pe picior de egalitate pe întreaga durată a mandatului, opţiunea alesului local de a schimba partidul politic. Este vorba, în al doilea rând, de înfrângerea dorinţei electoratului, ceea ce am spus mai demult, o bătaie de joc la adresa electoratului, care s-a pronunţat prin votul său, fie direct, în cazul primarului sau al preşedintelui Consiliului Judeţean şi pe listă pentru consilieri. Lucru foarte grav, în situaţia în care mai sunt doar puţine săptămâni până la scrutinul prezidenţial. Se schimbă configuraţia structurii politice. Este o modificare cu un impact deosebit de puternic şi inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor', a adăugat liderul liberal.

Potrivit preşedintelui PNL, specialiştii din ACL sunt siguri că vor avea câştig de cauză la Curtea Constituţională, după ce au analizat practica Curţii.

'Specialiştii noştri au analizat practica Curţii Constituţionale şi au găsit numeroase exemple, unde Curtea Constituţională a decis în sensul obligativităţii păstrării mandatului obţinut prin vot. Această ordonanţă contravine practicilor Curţii Constituţionale. Este o încercare a PSD-ului, a Guvernului de a schimba configuraţia politică în prag de alegeri prezidenţiale', a concluzionat Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL şi candidatul ACL la prezidenţiale a spus că numeroşi primari ai ACL i s-au plâns că se fac presiuni politice asupra lor, să treacă la unul din partidele aflate la guvernare. Iohannis se aşteaptă ca presiunile din partea PSD asupra primarilor ACL să continue. 'În ultima vreme am fost foarte mult prin ţară şi am discutat acolo cu primari şi au fost multe situaţii în care primarii au venit la mine şi mi-au spus că se fac presiuni asupra lor, să treacă de la noi într-un partid aflat la guvernare. (...) Aceste presiuni există şi acum şi bănuiesc că vor continua', a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS are timp de gargara politică, nu și de mame și pensionari

Liderul liberal a subliniat că nu vor fi primiţi în partid aleşi de la alte partide. 'Nu primim traseişti politici. Nu dorim să încurajăm traseismul politic, nu dorim să încurajăm fraudarea alegerilor', a spus Iohannis.

Întrebat dacă se aşteaptă ca să fie mulţi aleşi locali care îşi vor schimba partidul, Klaus Iohannis a răspuns: 'Eu sper să fie puţini sau chiar deloc. Apelul de astăzi l-am făcut în special în calitate de primar şi este destinat colegilor mei din administraţia publică locală. Le spun cu toată răspunderea că este greşit să facă acest pas şi este greşit să se lase ademeniţi'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ