Aplicaţia care te ajută să citeşti un roman în mai puţin de 90 de minute

| 06 mar, 2014

Însetaţii de literatură vor putea spune adio cărţilor tipărite, citite în tihnă în câteva zile intensive sau chiar o săptămână, cu ajutorul unei aplicaţii ce urmează să fie lansate de către compania americană Spritz şi Samsung. Aplicaţia va permite afişarea textului pe ecran la o viteză foarte mare, astfel încât, o carte de 300 de pagini ar putea fi parcursă integral în 77 de minute.

 

Aplicaţia Spritz va fi disponibilă iniţial pentru Samsung Galaxy S5 şi Samsung Gear 2 şi va asigura o lectură pe fast forward: cititorii vor putea parcurge o carte nu în formatul linear obişnuit al paginii, ci printr-o formulă care afişează cuvintele pe rând, cu o viteză de 250-1.000 de cuvinte / minut. În mod normal, un cititor are o rată de 200-400 de cuvinte / minut. Cu alte cuvinte, aplicaţia eficientizează cititul cu ajutorul gadget-urilor, eliminând nevoia de zoom a textului, precum şi necesitatea scroll-ului. Textul unei cărţi se derulează accelerat în faţa ochilor, într-o manieră mai apropiată de mişcarea naturală a ochiului în timpul lecturii, scrie totb.ro.

Această tehnologie funcţionează folosind aşa-numitul “Punct Optim de Recunoaştere” (ORP), cunoscut şi sub denumirea de “punct de fixare”. Potrivit specialiştilor, acest “punct de fixare” din fiecare cuvânt se află imediat la stânga faţă de mijlocul unui cuvânt. Pe măsură ce parcurgem un text, ochiul trece de la un punct la altul, adesea ignorând cuvintele foarte scurte dintre ele. “După ce ochii găsesc ORP, creierul începe să proceseze semnificaţia cuvântului vizualizat,” explică cei de la compania Spritz. Aplicaţia cu acelaşi nume indică acest punct marcându-l cu roşu, poziţionând fiecare cuvânt astfel încât ORP să se afle în acelaşi loc, astfel încât nu e nevoie să mişcăm ochii. Astfel, tehnologia pusă în aplicare de Spritz diferă de alte programe similare, care nu fac decât să afişeze pe ecran cuvinte, succedate la viteză mare, indiferent de localizarea ORP.

Conform Business Insider, există şansa ca Spritz să primească comenzi de aplicaţii şi pentru Android, iPhone şi de la dezvoltatori web care vor să implementeze acest sistem. De asemenea, deţinătorii companiei au propus companiilor ca Google şi Facebook implementarea acestor tehnologii, însă pentru moment nu există certitudinea unei colaborări viitoare.

Tag-uri: aplicatie, spritz
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ