România face primul pas pentru introducerea stagiului militar obligatoriu

| 28 iun, 11:02

Iniţiativa legislativă, care propune introducerea stagiului militar pe baza de voluntariat, este susținută cu o largă majoritate, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Fostul premier Adrian Năstase spune că România, de fapt, se apropie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

La scurt timp după ce ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că este nevoie de reintroducerea stagiului militar, dar pe bază de voluntariat, un deputat PSD a şi depus un proiect de lege în acest sens. Pesedistul Ninel Peia a depus la Parlament, pe 23 iunie, o iniţiativă legislativă prin care tinerii între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Prima astfel de recrutare ar urma să se facă în ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidenţiază iniţiatorul se numără costurile scăzute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selecţiona viitorii militari angajaţi, integrarea rezerviştilor în economie şi reconversia lor profesională, plus o educaţie prin disciplină a tinerilor, scrie Gandul.info.

Ninel Peia a declarat că, la nivel de ţară, 50% dintre tineri îşi doresc să facă stagiului militar şi că i-ar ajuta să scape de necesitatea ajutorului de şomaj.

Citește și:  EXCLUSIV! Ce spune Ministerul Apărării despre valul de chemări la Centrele Militare, în contextul conflictului din Ucraina


În momentul de faţă, prin legea 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace. ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul săarii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii”, prevede articolul 3.

”Nu cred că ar trebui să se revină la stagiul militar obligatoriu. Spun un nu hotărât pentru că nu mai avem infrastructură, nu poţi să aduci oameni şi să-i cazezi în corturi. Nu avem achiziţionate sisteme de arme care ar putea fi puse la dispoziţia unui număr foarte mare de oameni, după introducerea stagiului militar obligatoriu. Nu avem nici susţinere financiară pentru aşa ceva, bugetul este dezechilibrat puternic în favoarea cheltuielilor de personal, în raport cu cheltuielile de operare şi mentenanţă a unei armate şi achiziţia de produse care să genereze un nivel ridicat de descurajare strategică”, a declarat fostul ministru al Apărării, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu.

Citește și:  Armata a început chemarea rezerviștilor la Centrele Militare

Pe bază de voluntariat însă, şi fostul ministru al Apărării este de acord, asta pentru că ”ar răspunde dorinţei tinerilor care ar vrea să facă stagiul militar”.

”Stagiul militar obligatoriu, dacă s-ar introduce în momentul de faţă, ar însemna că noi ne pregătim să nu mai fim într-o stare de pace şi că urmează un război, iar asta ar induce populaţiei o stare de spirit mai delicată. Nu suntem în situaţia de a face acest lucru”, a subliniat deputatul reprezentant al minorităţilor, Niculae Mircovici, membru şi el în comisia de apărare

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni, 22 iunie, că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Duşa a spus că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. "Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat", a explicat Duşa.

Citește și:  Proiect de lege: 6 luni de serviciu militar pentru barbaţi şi femei

Fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu vorbeşte, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine:

„Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”

Citește și: Rusia este cu ochii pe noi! România a primit arma secretă care îi va ține la distanță


Ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 iun, 20:35
Pantera
armata = o mare porcarie
Doar inapoiatii mintal, homosexualii si nenorocitii care s-au obisnuit sa traiasca prin puscarii, doar ei pot sa spuna ca vor sa faca armata. Deci eu am facut armata atunci cand era obligatorie si nu am deloc cuvinte de lauda pentru ea. In armata am vazut pentru prima oara cat de scarbavnica poate deveni fiinta umana. In armata am reusit sa prin ura fata de proprii semeni. Multumesc armatei ca mi-a deschis ochii
29 iun, 18:22
Zoltan
Tinerii fara exceptie sa refuze inrolarea chiar si pe baza de voluntariat.Cine este interesat de armata sunt scoli speciale sau sa fie militari de cariera.Mai ales ca adunatura de Infractori din care este format actualul Parlament,Guvern,Partide si localele NU merita sa fie protejati.Toti nemernicii de mai sus sa mearga pe linia intai in frunte cu cel care este cu initiativa pentru a fii "carne proaspata de tun"
28 iun, 12:08
Petru
Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu!
Vă rog să citiți cu mare atenție !

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
Se lucreaza aprox 3 ore pe zi avand parte de comoditatea
casei dvs .
Cerinte:
- minim 18 ani
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi.
Program part-time. Se poate caștiga pâna la 300 $ pe lună.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va
oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ