Băsescu vrea circ decorând salvatorii din Apuseni în ziua ședinței CSAT?

| 31 ian, 2014

Premierul Victor Ponta n-a acceptat să-i fie ignorată solicitarea convocării CSAT pe cazul asumării răspunderii generalului STS Marcel Opriș.

Deși Traian Băsescu a ignorat cu desăvârșire solicitarea venită nu numai dinspre premier dar și dinspre 6 miniștri, echipa guvernamentală USL a recurs la paragraful din lege care spune că o ședință CSAT poate fi convocată nu numai de președinte ci și de o treime din membri.

Constrâns să înghită ședința CSAT pe care i-o bagă Ponta pe gât, Traian Băsescu încearcă totuși să-l scape pe Marcel Opriș basma curată, cu orice preț. Prețul cum vom vedea, poate fi încă un episod de circ mediatic pus la punct pe coridoarele Palatului Cotroceni.

Traian Băsescu, politicianul care plângea adeseori în public -oarecum lipsit de bărbăție- și când trebuia și când nu era cazul, după o tăcere inexplicabilă, la mai bine de o săptămână după deznodământul tragic al accidentului aviatic din Apuseni, a reușit să șocheze opinia publică românească. Nu, Traian Băsescu nu a plâns din nou în public, dimpotrivă. De data aceasta a trimis prin curieri, două coroane neutre la mormintele victimelor. Pe panglica acestora, sec, textul standardizat: Sincere regrete!

Desigur că nimeni nu și-a dorit realmente încă o reprezentație de cabotinism a la Băsescu Traian, dar lipsa de reacție la tragedia care a îndoliat o țară întreagă, i-a uluit chiar și pe aceia care încă îl mai simpatizau. Răceala extremă a președintelui a fost imediat speculată și pusă în contextul unei sindrofii cu șampanie și voie bună, lipsite de o reală importanță. Fără să se sinchisească să trimită măcar un comunicat de transmitere de condoleanțe familiilor îndoliate, președintele a preferat să petreacă și să spună glume la o cupă de șampanie oferită cu prilejul Anului nou de Camera de Comerţ româno-germane. Traian Băsescu nu a găsit nici ulterior timp să-și exprime compasiunea față de familiile victimelor din accidentul din Apuseni.

Îngrijorătoarea scăpare ne apare cu circumstanțe și mai agravante dacă o privim în contextul criticilor dure venite atât din partea guvernului Pinta și a USL, cât și din partea societății civile sau din mass media. Întreaga societate a remarcat la unison cum, în timp ce numeroase funcții au fost pierdute în ministerele și instituțiile implicate în misiunea de salvare aproape eșuată, în legătură cu Marcel Opriș se încearcă o evidentă mușamalizare. Șeful STS, despre care se spune că este omul lui Băsescu, pare inamovibil și intangibil și lipsit de răspundere în acest scandal, deși instituția pe care o conduce era obligată prin lege să localizeze de urgență apelul telefonic făcut la 112 de unul din medicii grav răniți în accident.

Deși convorbirea telefonică a durat peste o oră, STS a fost aparent incapabil să localizeze epava avionului pentru mai bine de 7 ore. Spunem aparent pentru că dezvăluiri recente aruncă o lumină de îndoială și gaz suplimentar pe focul scandalului: STS Cluj ar fi știut de la ora 21 coordonatele exacte ale avionului prăbușit, dar... nu le-a dat mai departe și altor instituții. Motivul? Halucinant, generalul Rus declară impasibil că nu era sarcina STS să localizeze telefoane şi avioane. În paralel cu acestea, conflictul fățiș se acutizează între opinia publică reprezentată de premierul USL și care cere demiterea conducerii STS și Marcel Opriș, reprezentat de Traian Băsescu care pur și simplu a ignorat toate acuzațiile făcute publice la adresa protejatului său, în aceste zile.

Constrâns să accepte ședința CSAT convocată conform legii de premierul Victor Ponta, președintele este dispus să facă orice pentru a-și salva protejatul. Chiar și un pic de circ de presă, încercând să deturneze scopul ședinței CSAT prin ...decorarea salvatorilor din Apuseni. Cu atât mai geu de justificat acest gest tardiv de recunoaștere cu cât vine -așa cum am subliniat mai sus- după lipsa comunicatului de condoleanțe către familiile victimelor și după momentul meschin al celor două coroane de complezență, trântite pe furiș la mormântul pilotului Adrian Iovan și al studentei Aura Ion.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ