Bilanţ SRI 2014. Eduard Hellvig: Am înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări

| 24 mar, 14:57

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a declarat marți, la bilanțul SRI, că pe parcursul anului 2014 au fost înaintate către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări, cu 12% mai multe decât în 2013.

"Am înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări, cu 12% mai multe ca în 2013 și am alimentat grupul de lucru interinstituțional pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale cu un număr de 783 de informări", a spus Hellvig.

El a arătat că primul său bilanț la conducerea SRI vine într-un moment special, în condițiile în care instituția aniversează 25 de ani de la înființare.

"Chiar dacă au mai existat greșeli, ele nu au fost de natură să afecteze siguranța națională. Despre aceste provocări la adresa securității am vorbit în această dimineață, la bilanțul SRI. Serviciul a oferit beneficiarilor legali peste 8.000 de informări și analize menite să fundamenteze procesul de luare a deciziei. Cu partenerii a schimbat zeci de mii de mesaje și a derulat nenumărate activități comune", a mai afirmat Hellvig.

El a precizat că în toate aceste demersuri nu a existat la nivelul Serviciului vreo abatere de la neutralitatea și echidistanțele asumate.

Directorul SRI a vorbit și despre harta riscurilor, în principal de situația din Ucraina, arătând că SRI a anticipat corect și a informat decidenții privind evoluțiile de risc în plan regional, fapt care a determinat luarea unor decizii strategice importante în domeniul securității naționale.

"De asemenea, a fost acordată o atenție deosebită contraspionajului, care a crescut ca intensitate, dar care a rămas totuși la un nivel scăzut al impactului, datorită activității SRI. În ceea ce privește amenințarea teroristă, am acordat o atenție deosebită susținerii unui mix adecvat de măsuri de prevenire și contracarare, care să permită menținerea nivelului de albastru — 'precaut', inclusiv ca urmare a eforturilor SRI. Rămânem una dintre puținele țări care nu au fost afectate direct de acest flagel", a mai spus Hellvig.

El a arătat că una dintre prioritățile pentru 2015 este reprezentată de consolidarea performanței SRI.

"Serviciul va acționa și în 2015 pentru cunoașterea, anticiparea și, acolo unde avem competența, contracararea riscurilor la adresa securității naționale. Vom fi aliați de încredere pentru celelalte instituții din structura de securitate a statului", a declarat Hellvig.

Directorul SRI a spus că își propune să aducă la un nou nivel deschiderea către societatea civilă și mediul academic, resurse extrem de importante pentru expertiza analitică.

"De asemenea, SRI va acorda o atenție specială opiniei publice, căreia îi datorăm maximum de transparență pe care și-l poate permite un serviciu de informații. Este necesară găsirea unui echilibru just între binomul de securitate și viața privată și promovarea unui pachet legislativ care să reflecte acest echilibru de natură să permită SRI-ului îndeplinirea misiunii sale fundamentale de apărare a statului și a cetățeanului", a încheiat directorul SRI.

La bilanțul activității SRI pe anul 2014 a participat și șeful statului, Klaus Iohannis, precum și membri ai structurilor de securitate din România.

Citeşte şi: Bilanţ SRI. Iohannis: SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupţiei şi la securitatea naţională

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ