Boc – prima bătălie cu PDL

| 05 feb, 2014

Ţinând cont că Emil Boc nu poate uza de opţiunea demisiei din PDL, întrucât ar echivala cu pierderea mandatului de primar, nu este exclus ca democrat-liberalul să se angajeze într-o critică directă la adresa actualei conduceri.

Elena Udrea a plecat din PDL şi s-a înscris în PMP. A luat cu ea mai mulţi parlamentari democrat-liberali, acontându-şi totodată şi o serie de structuri ale democrat-liberalilor din teritoriu. Formaţiunea condusă de Vasile Blaga s-a eliberat astfel de nucleul de dizidenţi. Singurul nume cu rezonanţă care a rămas încă în partid este Emil Boc, fostul premier al României şi cel care a asigurat conducerea partidului înaintea lui Vasile Blaga.

Astfel, fostul prim-ministru va participa duminică la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, la Cluj, pe tema statului de drept. Conform informaţiilor publicate de cotidianul Gândul, Emil Boc este curtat de oamenii preşedintelui pentru a se alătura Mişcării Populare, însă pasul către acest partid ar echivala cu pierderea fotoliului de primar.

Pe de altă parte, potrivit citynews.ro, Emil Boc ar urma să anunțe că se înscrie în Fundația Mișcarea Populară, aceasta fiind singura modalitate de a susţine PMP fără să îşi piardă mandatul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Chiar dacă Emil Boc are o imagine dezastruoasă ca urmare a mandatelor de prim-ministru, el este totuşi un lider cu notorietate la nivel naţional. De aceea, o eventuală angrenare într-o luptă cu PDL-ul condus de Vasile Blaga ar avea repercursiuni importante de ambele părţi. Ţinând cont că Emil Boc nu poate uza de opţiunea demisiei întrucât ar echivala cu pierderea mandatului de primar, nu este exclus ca democrat-liberalul să se angajeze într-o critică directă la adresa actualei conduceri. Miza ar fi forţarea unei demiteri din PDL, caz în care fostul premier s-ar putea alătura fidelilor lui Traian Băsescu din PMP.

Dacă un astfel de scenariu de evoluţie va prinde contur, atunci vom putea vorbi de un nou episod al auto-discreditării Dreptei. Elena Udrea şi grupul de apropiaţi ai preşedintelui Băsescu au părăsit PDL-ul, însă un conflict deschis şi cu Emil Boc ar crea serioase probleme de imagine formaţiunii democrat-liberale. De cealaltă parte, PMP pare a miza pe o variantă necâştigătoare fiindcă dincolo de notorietate, Emil Boc este un personaj politic puternic antipatizat, ca urmare a pliticilor de austeritate aberante pe care guvernul său le-a asumat începând cu anul 2010. În plus, are şi hadicapul imagologic de a fi perceput drept executantul fidel al ordinelor Cotroceniului.

Astfel, disputa PDL-PMP, care tinde să se dezvolte prin prisma ultimelor evoluţii, nu poate decât să avantajeze USL, coaliţia aflată la guvernare fiind percepută favorabil de către majoritatea românilor, chiar şi în contextul erodării specifice după aproape doi ani de guvernare. În tot acest timp, partidele şi partiduleţele Dreptei deonstrează că nu sunt capabile să încropească nici măcar o formulă de alianţă conjuncturală care, de bine de rău, le-ar creşte şansele unui scor acceptabil în alegerile pentru Parlamentul European şi în confruntarea pentru preşedinţie de la finalul anului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 feb, 2014
George Stoica
În plus, are şi hadicapul imagologic de a fi perceput drept executantul fidel al ordinelor Cotroceniului. -
ziaristi de 2 bani....agramati
"hadicapati"....!!!!
"imagologici"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ