Boc se roagă să fie exclus din PDL

| 23 mar, 2014

Ţinând cont că Emil Boc nu poate uza de opţiunea demisiei întrucât ar echivala cu pierderea mandatului de primar, nu este exclus ca democrat-liberalul să se angajeze într-o critică directă la adresa actualei conduceri. Miza ar fi forţarea unei demiteri din PDL, caz în care fostul premier s-ar putea alătura fidelilor lui Traian Băsescu din PMP.

Weekend-ul se anunţă a fi unul agitat în zona opoziţiei, mai cu seamă pe relaţia PDL-PMP. Motivul? Emil Boc, fostul preşedinte al PDL şi încă membru al acestei formaţiuni, a participat alături de Traian Băsescu, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcare Populară, în Bucureşti. Poate că evenimentul ar mai fi fost trecut cu vederea dacă, în acelaşi timp, la Cluj-Napoca nu ar fi fost organizat un miting de către PDL.

Mesajul pe care îl transmite Emil Boc este unul de sfidare la adresa conducerii democrat-liberalilor prin care pune formaţiunea lui Vasile Blaga într-o situaţie cel puţin delicată, în condiţiile în care, în calitate de primar al Clujului, Emil Boc ar fi fost unul dintre principalii vectori ai partidului cu ocazia mitingului.

Desigur, provocările venite din partea lui Emil Boc nu sunt întâmplătoare, ele vizând declanşarea unei reacţii de forţă la vârful PDL, precum excluderea din partid. Chiar dacă Emil Boc are o imagine dezastruoasă ca urmare a mandatelor de prim-ministru, el este totuşi un lider cu notorietate la nivel naţional. De aceea, o eventuală angrenare într-o luptă cu PDL-ul condus de Vasile Blaga ar avea repercusiuni importante de ambele părţi.

Ţinând cont că Emil Boc nu poate uza de opţiunea demisiei întrucât ar echivala cu pierderea mandatului de primar, nu este exclus ca democrat-liberalul să se angajeze într-o critică directă la adresa actualei conduceri. Miza ar fi forţarea unei demiteri din PDL, caz în care fostul premier s-ar putea alătura fidelilor lui Traian Băsescu din PMP.

De altfel, la începutul lunii februarie, Emil Boc a ales să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, aceasta fiind singura modalitate de a susţine PMP fără să îşi piardă mandatul de primar al municipiului Cluj-Napoca, ostilizându-şi totodată şi conducerea PDL.

Dacă un astfel de scenariu de evoluţie va prinde contur, atunci vom putea vorbi de un nou episod al auto-discreditării Dreptei. Elena Udrea şi grupul de apropiaţi ai preşedintelui Băsescu au părăsit PDL-ul, însă un conflict deschis şi cu Emil Boc ar crea serioase probleme de imagine formaţiunii democrat-liberale. De cealaltă parte, PMP pare a miza pe o variantă necâştigătoare fiindcă dincolo de notorietate, Emil Boc este un personaj politic puternic antipatizat, ca urmare a pliticilor de austeritate aberante pe care guvernul său le-a asumat începând cu anul 2010. În plus, are şi hadicapul imagologic de a fi perceput drept executantul fidel al ordinelor Cotroceniului.

Planul de destructurare al PDL, orchestrat de Traian Băsescu şi operaţionalizat de Udrea & Co., nu va oferi însă PMP avantajele la care speră. Prin şubrezirea formaţiunii democrat-liberale, Partidul Mişcarea Populară nu va ieşi consolidat. Din contră, “spectacolul” PDL-PMP afectează suplimentar credibilitatea eşicherului de dreapta care, cu numai două luni până la alegerile europarlamentare, este mai fărâmiţat ca niciodată. Iar principalul câştigător al luptelor surde din zona Dreptei este PSD-ul care îşi vede conştiincios exercitarea bunei guvernări, în consonanţă cu angajamentele asumate în faţa cetăţenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ