Când presa se plictiseşte, inventează subiecte

| 02 iun, 2014

În weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, subiectul principal pe care mass-media l-a tocat a fost reprezentat de anunţul lui Crin Antonescu, care a declarat că nu va mai candida pentru funcţia de preşedinte al României.

Desigur, afirmaţia liderului demisionar al PNL reprezintă un moment politic important, dacă avem în vedere că în urmă cu câteva luni Antonescu era favoritul principal în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar asta nu înseamnă că subiectul putea umple tot sfârşitul de săptămână ecranele televizoarelor şi paginile ziarelor. Astfel, jurnaliştii din România au fost obligaţi să inventeze și alte subiecte pe care să le abordeze.

De exemplu, una din temele identificate de jurnalişti a fost legată de o decizie luată de conducerea PSD, care a înlocuit mesajul de campanie "USL trăieşte" existent în sala de conferinţe a sediului central din Kiseleff şi a revenit la "Stânga îndreaptă România", mesajul de dinainte de campanie. Acest gest banal a reprezentat însă subiectul unor dezbateri intense, mai mulţi comentatori încercând să descifreze ce s-ar putea afla în spatele unei asemenea hotărâri.

În general, concluziile au fost cam aceleaşi, şi anume că liderii social-democraţi şi-au dat seama că mesajul dat jos de pe pereţii sediului partidului îşi făcuse deja treaba şi că venise momentul să se renunţe la el. Ducând mai departe discursul acesta, se ajungea repede şi la concluzia că, din moment ce PNL s-a aliat acum cu PDL, mesajul nu îşi mai avea rostul şi de aceea s-ar fi renunţat la el.

În schimb, realitatea este mult mai banală, cei de la PSD înlocuind un slogan de campanie cu un mesaj neutru, care se aflase şi anterior în spatele pupitrului de la care liderii social-democraţi ţin declaraţii de presă. Înlocuirea sintagmei care spune că "USL trăieşte" cu cel care afirmă că "Stânga îndreaptă România" nu reprezintă simbolul nu ştiu cărei redefiniri a mesajului susţinut de PSD.

De asemenea, modificarea imaginii de fundal nu înseamnă că actuala majoritate a abandonat un program de guvernare validat de români în 2012 şi care reprezintă poate cel mai coerent ansamblu de politici publice alcătuit în România post-decembristă. Acest proiect politic şi administrativ nu depinde de o sintagmă de pe un afiş, ci reprezintă o promisiune pe care actuala majoritate vrea să o ducă la îndeplinire, în ciuda gestului lui Crin Antonescu de a se dezice de foştii săi parteneri din USL.

În politică, simbolurile au o importanţă aparte, dar asta nu înseamnă că ele reprezintă chiar totul. În schimb, o aşa-zisă analiză a jurnaliştilor precum este cea la care am putut asista în weekend nu demonstrează decât modul în care mass-media se comportă atunci când are nevoie de teme pe care să le transforme în ştiri. Astfel, un subiect banal a fost luat şi întors pe toate părţile, în încercarea de a i se da o dimensiune mult exagerată, într-un context politic relativ complicat, atât pentru opoziţie cât şi pentru putere.

Tag-uri: Crin Antonescu, PNL, psd, usl
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ