Cazul Robert Turcescu. Ministrul Apărării Naţionale, chemat la audieri

| 23 sep, 2014

Preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, va solicita audierea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care s-a autodeconspirat ca fiind ofiţer sub acoperire.

Potrivit lui Dobriţoiu, Turcescu a adus, prin declaraţiile făcute, 'atingere gravă reputaţiei Armatei'.

'Domnul Turcescu, în delirul său mediatic, a adus atingere gravă reputaţiei Armatei şi în acest sens o să abordăm acest subiect în reuniunea Comisiei de apărare şi o să propun audierea ministrului şi a restului responsabililor din minister care s-au ocupat cu plăţi, cu state de plată, în aşa fel încât să ne lămurim şi noi. Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului şi, în măsura în care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric că se va discuta. Azi sau mâine vom discuta subiectul', a spus el.

Potrivit lui Dobriţoiu, reprezentanţii Ministerului Apărării vor fi invitaţi la o discuţie cu uşile închise a Comisiei pentru Apărare a Senatului pentru a fi prezentată poziţia oficială a MApN cu privire la acest caz.

'E o problemă care trebuie rezolvată, în sensul de a avea şi opinia formală a reprezentantului instituţiei. (...) Este interesul legitim al comisiei atât timp cât s-au făcut nişte afirmaţii publice de către cineva, afirmaţii grave de altfel, că ar fi acoperit într-un anumit sistem, să vedem care este poziţia oficială a ministerului în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Comisiei de Apărare. Vom solicita Ministerului Apărării să fie prezent la nişte discuţii pe această temă, să vedem şi noi care este poziţia oficială şi în detaliu a ministerului', a adăugat liberalul, fost ministru al Apărării.

El a ţinut să precizeze că ministrul Apărării nu dispune de lista ofiţerilor acoperiţi.

Citeşte şi: "Spionii" din presa română. Ce alţi jurnalişti au colaborat cu serviciile secrete

'Ministrul Apărării nici nu are dreptul să cunoască lista ofiţerilor acoperiţi, pentru că nu se poate, e nefiresc. Este în afara legii. Celelalte ajutoare ale ministrului (ne pot ajuta cu informaţii - n.r.). Oricum este un act formal pe care îl fac din dorinţa de a certifica şi de a avea argumente în plus, argumente de natură politică pentru a desfiinţa atitudinea aberantă a domnului Turcescu', a susţinut Dobriţoiu.

El s-a referit şi la ordinul semnat în 2010 prin care se propunea degradarea militară a celor care au primit 'în mod oneros' grade în rezervă, spunând că Robert Turcescu nu avea dreptul să fie locotenent colonel în rezervă.

'Măsura a fost luată pentru a intra în lege. Turcescu nu avea dreptul să fie locotenent colonel în rezervă al Armatei având în vedere faptul că nici nu făcuse Armata vreo clipă. Măsura (ridicarea gradului - n.r.) a fost rezultatul unor propuneri făcute de către o comisie care a întrunit expertiza Direcţiei de Management Resurse Umane, Direcţiei Personal din Statul Major General. Deci, ministrul nu se trezeşte dimineaţa şi spune: cui mai ridic eu gradul astăzi, dacă sunt nervos', a explicat senatorul.

Totodată, Corneliu Dobriţoiu a punctat că, în opinia sa, Parchetul Militar ar trebui să se autosesizeze cu privire la acest caz.

'Parchetul Militar ar trebui să se autosesizeze. Dacă agenda este încărcată, probabil că se va autosesiza mai târziu. Dacă lucrurile vor fi lăsate aşa... pentru că noi nu ne putem transforma în instanţă să analizăm deliraţiile domnului Turcescu', a spus preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului.

Acesta a comentat şi faptul că fluturaşii de plată prezentaţi opiniei publice conţin sume foarte mici.

'Au apărut nişte fluturaşi de plată, şi-i asumă cineva? Să vedem. Suma respectivă este ridicolă, nu reprezintă, cred, nici măcar solda de grad a unui locotenent colonel. E prea mică. Un ofiţer în rezervă este retribuit de Ministerul Apărării numai pe timpul concentrărilor pentru pregătire. Atât. În rest, niciun ofiţer în rezervă nu primeşte niciun ban de la Ministerul Apărării. Vreau să vedem dacă anterior prezenţei mele în fruntea ministerului a emis cineva nişte ordine de concentrare pentru anumiţi rezervişti, pentru că asta era domnul Turcescu. Dacă ar fi emis şi ar fi participat la forme de pregătire, ar fi fost în drept la plată, dar o sumă ridicolă, plus că concentrările se fac pe perioade scurte', a adăugat acesta.

Corneliu Dobriţoiu a adăugat că în situaţia în care Robert Turcescu ar fi avut calitatea de ofiţer acoperit este convins că membrii Comisiei pentru Apărare nu vor primi 'nicio informaţie'.

'Fluturaşi de plată am văzut, că primesc şi eu ca ministru. Livret am văzut, dar nu am văzut şi niciun ministru nu ştie care sunt acoperiţi. Iar în ce priveşte metodele lor de avansare, dacă o structură vrea să îşi avanseze oamenii acoperiţi, nu îi avansează în mod individual. Când se fac avansările mari, o dată pe an, o dată la doi ani, intră acolo, cine poate să îi identifice? Ministrul publică un cearşaf cu propuneri de avansare de la un grad la altul. Numai structura de profil (poate cunoaşte aceste informaţii - n.r.). Dacă Turcescu a fost acoperit, categoric că nu vom primi nicio informaţie, dacă Turcescu nici nu a existat în evidenţele Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, categoric asta se poate spune', a subliniat Dobriţoiu.

Luni, Ministerul Apărării Naţionale preciza că nu face niciun fel de comentariu despre informaţiile referitoare la realizatorul TV Robert Turcescu apărute în spaţiul public în ultimele zile.

'MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe', se arăta în comunicatul Ministerului Apărării Naţionale, remis luni AGERPRES.

Jurnalistul Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire, potrivit unui articol publicat duminică pe blogul său, unde a prezentat şi mai multe documente.

Ulterior, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Turcescu a spus că acele documente sunt reale şi au fost postate de el.

Turcescu a susţinut că nu a fost şantajat, nu a fost supus niciunei presiuni, ci a făcut aceste dezvăluiri pentru că acum 'a vrut Dumnezeu' şi că, în contextul 'ofiţerului acoperit la prezidenţiale' despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu, el 'nu putea să se mai ascundă'.

De asemenea, realizatorul TV a afirmat că se va prezenta în faţa judecătorilor iar de luni nu va mai face emisiunea 'Sub semnul întrebării'.

Citeşte şi: Deutsche Welle, despre cazul Robert Turcescu: Idioţii utili şi servilismul presei libere

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ