Ce prevede schema de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă

| 08 apr, 2014

Pentru a veni în sprijinul economiei, guvernul condus de Victor Ponta a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat ce va acoperi o parte din cheltuielile salariale pentru aproximativ 1.500 de compani care vor trebui să creeze 30.000 de locuri de muncă.

Noul program guvernamental intitulat „Subvenţii pentru 20 de joburi“ prevede un ajutor de stat pe şapte ani în valoare de 2,7 miliarde de lei (600 milioane de euro) şi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2014. Ajutorul de stat va fi plătit în perioada 2015-2025, în baza acordurilor pentru finanţare emise şi a limitei acordate pentru bugetul anual. Prin noul proiect, statul va susţine o parte din cheltuielile salariale ale firmelor care creează cel puţin 20 de noi locuri de muncă

Pentru a obţine ajutorul de stat companiile trebuie să respecte anumite criterii de eligibilitate, capital social sau rentabilitate şi să menţină investiţiile şi locurile de muncă nou create pentru o perioadă de cel puţin cinci ani. În documentul emis de guvern se arată că „noua schemă de ajutor de stat are în vedere finanţarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiţii iniţiale“.

Măsura guvernului de creare de noi locuri de muncă ce a fost adoptată în urma discuţiilor cu FMI şi Comisia Europeană nu va afecta încasările la buget deoarece stimulentele se referă la salariul net, pe care angajatul îl primeşte în mână, nu la salariul brut, din care angajatorul plăteşte contribuţiile la buget. Noua măsură va avea meritul principal de a reduce economia subterană prin scăderea procentului angajaţilor care lucrează ’’la negru’’. Angajatorul şi statul vor avea de beneficiat reciproc de pe urma programului. Ca urmare a noilor stimulente, companiile vizate vor înregistra creşteri ale capitalului social. De asemenea, schema implementata de guvern va oferi angajatorilor posibilitatea de a efectua unele măsuri de retehnologizare care vor duce la dezvoltarea afacerii. În acelaşi timp noile locuri de muncă create vor acoperi deficitul dintre populaţia activă şi cea asistată social, stimulând dezvoltarea economică, ceea ce va duce la creşterea PIB şi la majorarea veniturilor la bugetul de stat.

Noua schemă de ajutor de stat vine în completarea mixului de politici prin care cabinetele conduse de Victor Ponta au reuşit să ţină sub control şomajul, în contextul în care în multe dintre ţările Uniunii Europene rata şomajului se află încă la un nivel ridicat. Cu toate că rata şomajului din Uniunea Europeană a atins în luna martie un nivel de 9,4%, România s-a clasat cu mult sub medie, înregistrând un nivel de 7,2%. De altfel, de la preluarea guvernării, executivele conduse de Victor Ponta au creat un cadru stimulatoriu care a favorizat peste 100.000 de angajări din mai 2012 şi până la finalul anului 2013. Încă de la învestire, cabinetul condus de Victor Ponta a acordat o atenţie sporită zonelor afectate de şomaj, cât şi categoriilor sociale vulnerabile cum sunt tinerii.

Adoptarea noului program „Subvenţii pentru 20 de joburi“, dar şi măsurile de scutire a profitului reinvestit şi reducerea CAS pe care guvernul intenţionează le adopte în acest an sunt expresia unei strategii coerente pe termen mediu şi lung. Cabinetul Ponta asigură astfel continuitatea măsurilor economice care au dat rezultatele sontate în anii anteriori, oferind un climat propice mediului de afaceri.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 2014
gogu
vorbim de o masura care este pe cale sa se ia de la 1 iulie..
cu CAS-ul micsorat,nu se stie...
practic,nici una nu a fost implementata..
nu se stiu costurile,nu se stiu rezultatele...
laudatorii regimului "macina" in orb...
asteapta in schimb,firimiturile de la Sultanescu ,Palada si Ghita
ziarist de 2 bani...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ