“Famiglia” retrocedărilor ilegale a lucrat pentru Băsescu la Nana

| 08 apr, 2014

După câteva luni de la declanșarea scandalului despre terenul achiziționat de Băsescu în județul Călărași, raportul comisiei Nana urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului și dat publicității. Victor Ponta a declarat luni, în direct la Antena 3, că circa 80% din terenurile de la Nana, terenuri care acum fac parte din moșia președintelui, au fost obținute prin retrocedări ilegale.

„Ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal, aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. În seara asta, am citit sinteza raportului şi mâine o să-l trimit comisiei parlamentare de anchetă şi se va vedea cu acte oficiale că, practic, tot ce este la Nana, de la momentul la care acele terenuri s-au dat unor aşa-zişi proprietari până la momentul la care au ajuns la o firmă italienească care nu mai există din 2012, dar care în 2013 a vândut terenurile comasate... toate sunt infracţiuni, un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu”, a declarat premierul, referitor la cele 291 de hectare de teren din judeţul Călăraşi care au ajuns în posesia președintelui.

Raportul Corpului de control al prim-ministrul, înaintat astăzi comisiei din Parlament, prezintă mijloacele specifice prin care, cu complicitatea unor societăți comerciale și a autorităților locale, terenurile din județ au fost restituite, comasate și concesionate, în așa fel încât ‘să li se piardă urma’. Într-un final, acestea au fost achiziționate de fiica cea mare a lui Băsescu, prin intermediul consilierului prezidențial Rădulescu.

Printre neregulile semnalate în raport, se menționează cum a fost modificată componența comisiei locale de fond funciar Nana, în contra prevederilor Ordinului de prefect al județului Călărași și că primarul comunei Nana nu a comunicat prefectului noua componență a comisiei, contrar prevederilor legii. Astfel, începând cu anul 2008, o parte din membrii acestei comisii, “și anume DOBRE Gheorghe, NIȚU Marin și MANEA Constantin, au participat la luarea deciziilor în cadrul Comisiei locale de fond funciar Nana fără să fi fost numiți ca membri ai comisiei prin ordin al prefectului, așa cum prevedeau dispozițiile legale”, se relatează în raportul Corpului de control. Comisia respectivă, a cărei compeneță a fost modificată într-un mod neconform legilor, a analizat și aprobat cererile de reconstituire a dreptului de proprietate fără respectarea ordinii în care acestea fuseseră înregistrate. Mai precis, unele cereri au fost analizate și aprobate un timp foarte scurt de la depunerea acestora, în timp ce altele au fost soluționate după doisprezece ani de la înregistrarea lor!

Mai mult, potrivit raportului, “majoritatea angajaților din cadrul Primăriei Comunei Nana, precum și rudele și afinii acestora, au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate”, fapt care face trimitere evidentă la conflicte de interese în cazul acestor funcționari.

Traseul sinuos al acestor terenuri se încheie la data de 9 septembrie 2013, când societatea comercială, în posesia cărora ajunseseră treptat în anii 2009-2010, vinde acest lot comasat frumos, de 291 hectare, unui om tare norocos. Să vedem dacă Băsescu ne va explica și acum, cu rânjetul pe buze, că nu a fost nimic ilegal, cel mult imoral...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ