Ce se întamplă dacă scrii cu acest PIX la bacalaureat. Toţi au rămas fără cuvinte

| 30 iun, 2014

BACALAUREAT 2014. Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar din Arad si-a petrecut noaptea in arestul politiei si va fi prezentat instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru trafic de influenta si luare de mita.

Anchetatorii spun ca au probe care arata ca Mihai Spanu, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar din Arad, ar fi incasat bani si le-ar fi promis mai multor parinti ca ii va ajuta pe copiii lor sa treaca probele scrise de la Bacalaureat. In casa lui au gasit liste cu nume de elevi care urmau sa sa fie ajutati, precum si suma de zece mii de euro.Pentru reusita deplina, fiecare candidat ar fi trebuit sa faca pe lucrare, un semn distinctiv.

BACALAUREAT 2014. Inspectorul scolar, retinut pentru MITA, a fost demis. Suma ceruta elevilor pentru nota 10 la bacalaureat.

"Daca se intervenea dupa examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidati care ar fi fost ajutati. Aceasta lista cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate si alte obiecte care demonstreaza metoda prin care candidatii urmau sa fie ajutati", a spus procurorul Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad.

"Credem ca aceste instrumente de scris urmau sa fie folosite si de catre candidati, iar suspectii ar fi trebuit sa stearga raspunsurile gresite si sa le completeze pe cele corecte", a afirmat procurorul.

La intrebarile tip grila, daca raspunsul ar fi fost incercuit gresit, profesorii il stergeau cu o guma speciala si ar fi trebuit, conform intelegerii - sa noteze ei raspunsul corect. Suspectii in acest caz de coruptie sunt acuzati de trafic de influenta si luare de mita, si daca vor fi gasiti vinovati, risca pana la sapte ani de inchisoare.

Luni dimineata dupa ce a auzit de scandal ministrul Educatiei l-a eliberat din functie. "Inspectorul scolar general adjunct din Arad, Mihai Spanu, a fost eliberat din functie, o decizie in acest sens fiind in competenta Ministerului Educatiei", a spus Remus Pricopie.

Pretul, negociat ca la piata pentru fiecare punct in plus

Inspectorul adjunct al Inspectoratului Scolar Arad a fost retinut duminica noapte iar anchetatorii il suspecteaza ca impreuna cu alte cadre didactice intentiona sa ajute anumiti elevi sa treaca probele scrise. Totodata, o profesoara care facea parte din comisia de supraveghere si inca un inspector scolar au dat declaratii in fata anchetatorilor, dar au plecat liberi acasa. Procurorii au lucrat in aceasta ancheta cu ajutorul unor ofiteri sub acoperire, care au jucat rolul unor parinti ingrijorati ca odraslele lor nu vor trece Bacalaureatul.

In casa lui au gasit liste intregi cu nume de elevi care urmau sa sa fie ajutati si mii de euro. Ofiterii sub acoperire infiltrati in acest caz ar fi negociat direct cu inspectorul si s-au dat drept parinti. Preturile percepute ar fi fost - pentru nota 6 - 300 de euro, iar suma crestea cu cate 50 sau 100 de euro, pentru fiecare punct in plus.

Procurorul de caz Codrin Gavra a declarat ca cercetarile au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta. Astfel, in urma perchezitiilor domiciliare facute la cei trei suspecti, procurorii au ridicat cateva mii de euro si liste cu nume, care ar fi ale unor absolventi de liceu ce ar fi platit ca sa promoveze examenul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ