Cearta Băsescu-Udrea, o producţie a casei de film Cotroceni

| 14 aug, 2014

În realitate, aşa-zisul conflict între cele două Elene este unul artificial, fiind vorba exclusiv despre o strategie de tip win-win pusă la cale de preşedintele Băsescu.

De vreo trei zile, pe scena politică autohtonă se montează o scenetă ieftină, regizată de la Cotroceni. Mezina preşedintelui a lansat un atac la adresa Elenei Udrea, reproşându-i că nu şi-ar da interesul în sensul mobilizării PMP astfel încât să strângă numărul de semnături necesare pentru candidatura lui Cristian Diaconescu la alegerile prezidenţiale. Miercuri, Elena Udrea a oferit personal o replică acuzaţiilor formulate de Elena Băsescu.

"Doamna Băsescu fiind mai departe de partid în ultima perioadă nu a fost prezentă la ședințele noastre să vadă ce se întâmplă acolo, probabil că a prins un mesaj sau cineva i-a transmis un mesaj greșit și e aici neînțelegerea. (...) Dacă oricine ar fi spus asta, și nu cineva care poartă numele Băsescu, nu conta, că doar spun atât de mulți atât de multe lucruri. Eu am să vă rog să faceți distincție între ce poate să spună președintele Traian Băsescu — și dânsul poate să spună oricând ce dorește să spună — și ce spune Elena Băsescu. Elena Băsescu este o altă persoană, chiar dacă este fiica președintelui", a declarat lidera PMP vizavi de criticile Elenei Băsescu.

În realitate, aşa-zisul conflict între cele două Elene este unul artificial, fiind vorba exclusiv despre o strategie de tip win-win pusă la cale de preşedintele Băsescu. Astfel, prima carte jucată este aceea a împingerii Elenei Udrea în cursa prezidenţială, conştient de şansele mici ale lui Cristian Diaconescu. În acelaşi timp însă, Traian Băsescu se delimitează de lidera PMP şi de partid, anticipând dezastrul care se prefigurează.

Citeşte şi: Şefu-i şef în PMP: Băsescu dictează, Udrea urmează

De fapt, vorbim despre o repliere a şefului statului care până acum a încercat să joace rolul de principal artizan al unificării dreptei în jurul PMP, proiect care nu numai că nu i-a reuşit, dar mai nou Traian Băsescu încasează înfrângere după înfrângere.

Mai întâi, nu a reuşit să convingă PNL şi PDL să intre într-o formulă alături de PMP pentru crearea unui partid unic pe zona de dreapta a eșichierului politic. Apoi, recentul anunţ al Monicăi Macovei privind candidatura la prezidenţiale îi strică şi mai mult planurile lui Traian Băsescu fiindcă fostul ministru al Justiţiei va tăia o felie consistentă din electoratul PMP. Prin urmare, şeful statului a ales să se delimiteze acum de PMP, în condiţiile în care candidatul formaţiunii - fie ca va fi Cristian Diaconescu, fie că va fi Elena Udrea - nu va acumula un scor peste marja de eroare a sondajelor din ultima perioadă. Este evident că un rezultat de 2-3%, cel mai plauzibil pentru candidatul PMP, nu-i oferă lui Traian Băsescu niciun potenţial de negociere în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor.

Cert este însă că, dincolo de calculele lui Traian Băsescu, vehiculul special creat pentru ca preşedintele să îşi exercite influenţa politică şi după încetarea ultimului său mandat la Cotroceni dă tot mai des rateuri. După rezultatul dezamăgitor din scrutinul pentru Parlamentul European când PMP a obţinut doar 6%, deşi aşteptările erau undeva la 15%, PMP pare tot mai izolat în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Nici nu e de mirare, ţinând cont că aşa-zisa alternativă pe care PMP pretinde să o ofere este una neconvingătoare, partidul fiind format aproape exclusiv din politicieni cu ştate vechi, recrutaţi de pe la PDL sau alte partide. Iar dacă preşedintele îşi va lua mâna de pe partidul condus de Elena Udrea, un astfel de gest ar echivala cu dispariţia de pe scena politică a acestei formaţiuni.

Citeşte şi: Traian Băsescu continuă să saboteze activitatea Guvernului. Ce urmează înainte de campania electorală?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ