PMP se măreşte. Ciobanul Artimiţă, racolat de Udrea

| 06 feb, 2014

Ciobanul din comuna harghiteană Corbu, Artimiţă, a cunoscut-o pe Elena Udrea la o cafea, la o pensiune din zonă, şi ulterior s-a înscris în PMP, pentru că "oricum nu era înscris nici într-un partid". El speră să schimbe ceva în agricultură şi să promoveze produsele autohtone, fără E-uri şi chimicale.

La ieşirea din Borsec spre Piatra-Neamţ, se întind satele Capul Corbului şi Corbu, răsfirate pe valea Bistricioarei, între Munţii Bistriţei şi Munţii Giurgeului, formând împreună comuna Corbu. Majoritatea celor aproape 1.600 de locuitori ai comunei trăiesc din creşterea animalelor, din agricultură, prelucrarea lemnului, creşterea păstrăvilor sau se ocupă de albine.

Printre ei se află şi ciobanul Artimiţă, de la Stâna Haiducilor, din satul Corbu, care, la 34 de ani, s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară, după ce a cunoscut-o la o cafea pe Elena Udrea.

Artimiţă Gheorghe Lădariu s-a născut şi a crescut în comuna Corbu şi, pentru că i-a plăcut meseria unchilor săi, crescători de animale, s-a făcut cioban, acum având o turmă de aproximativ 200 de oi.

Nu este însurat, spune că "mai e timp pentru asta" şi îi place viaţa de păstor, chiar dacă nu este întotdeauna uşoară. Subvenţiile europene întârzie adesea, iar desfacerea produselor este o mare problemă, mai ales din cauza "samsarilor" care îi "păcălesc" pe ciobani.

"E cam grea viaţa de cioban că, vedeţi dumneavoastră, aici, la noi, în zona de munte, nu se fac cereale, trebuie să le cumpărăm din alte zone şi îs cam scumpe, iar banii ăştia europeni nu intră la timp. Îi greu, pentru că muncim din zi în noapte şi din noapte în zi şi nu putem să ne vindem produsele ca în alte zone. Nu putem să ne plângem chiar de tot, dar nici a ne lăuda, că vin intermediarii şi iau tot ce pot pe păcălite, nu numai pe mine, pe toţi câţi suntem pe aici, prin zonă, de la mine iau cu un preţ, pe ălălalt dacă îl poate păcăli ia mai cu puţin şi, ştiţi cum e, nu ne prea convine cum merg preţurile la produse", povesteşte ciobanul Artimiţă.

De la 1 mai şi până dă ninsoarea, stă cu oile pe munte. Anul acesta iarna a venit mai târziu şi a fost foarte mulţumit că a cheltuit mai puţini bani pe furaje.

Bărbatul povesteşte că, toamna trecută, a fost atacat de un mistreţ, care i-a spintecat piciorul cu colţii. A stat trei săptămâni în spital, rana s-a vindecat greu, iar acum îl sâcâie cu durerea ori de câte ori se schimbă vremea, chiar "dinainte cu două-trei zile când se schimbă clima".

"Era rănit şi el (mistreţul - n.r.) şi n-am ştiut că ce-i. Era seară şi or dat câinii păste el, o venit la mine, m-o sfâşiat de un picior şi după aia or venit vânătorii şi l-or împuşcat. Am stat la spital, că am pierdut mult sânge", îşi aminteşte ciobanul.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ