Crin blochează negocierile – vrea cu orice preţ să fie dat afară

| 12 feb, 2014

După două runde de negocieri, situaţia remanierii guvernului rămâne încă incertă. Totul a pornit de la decizia PNL de a schimba patru miniştri, Crin Antonescu dorind probabil să-și crească influența personală în guvernul condus de Victor Ponta. Între timp, liberalii au decis în ceea ce priveşte numele politicienilor propuşi pentru ministerele în discuţie, propuneri pe care premierul le-a acceptat de altfel.

Negocierile s-au împotmolit însă atunci când discuţia a ajuns la subiectul funcţiilor de vicepremieri, poziţia liberalilor pe acest subiect fiind cât se poate de nejustificată. În calitate de şef al executivului, Victor Ponta a propus varianta în care fiecare din cele patru partide din USL să aibă câte un vicepremier. Înainte de fiecare şedinţă de Guvern, primul ministru ar urma să aibă o întrevedere cu vicepremierii pentru a crea coerenţă între activitatea guvernului şi cea a legislativului. Astfel, vicepremierii ar funcţiona ca o interfaţă menită să asigure legătura dintre propunerile Guvernului şi activitatea majorităţii din Parlament. În final, propunerea premierului nu face altceva decât să asigure o implementare mai eficientă a programului de guvernare al USL pe care românii l-au acceptat în alegeri.

În schimb, Crin Antonescu nu vrea să audă de o asemenea propunere, el fiind dispus să pună beţe în roate acestui proiect din raţiuni ce ţin de ambiţiile sale politice. Deşi relaţia dintre PNL-ul condus de Crin Antonescu şi PC-ul condus de Daniel Constantin s-a răcit mult în ultimul an, ambele partide activează în USL şi au, indiferent de neînţelegerile dintre ele, o responsabilitate faţă de electorat. Aparent, liderul liberal nu este capabil să lase la o parte divergențele de opinii și să accepte o soluție care ar permite îndeplinirea mai eficientă a mandatului pe care USL l-a primit din partea alegătorilor.

Sau poate că jocul practicat în prezent de Crin Antonescu are o altă miză, mult mai mare, aceea de a forţa mâna partenerilor de coaliţie de a da PNL-ul afară de la guvernare. Într-un asemenea scenariu, liberalii ar putea încearca să evite ca responsabilitatea pentru disoluţia Uniunii să fie aruncată pe umerii lor, chiar dacă, în realitate, duplicitatea lui Crin Antonescu a stat la baza tuturor neînţelegerilor ce au loc în Uniune de mai bine de un an şi acum s-a ajuns la un punct maxim de încordare.

Când s-a pus problema remanierii miniştrilor liberali, Victor Ponta nu a făcut niciun pas care să pună în primejdie buna funcţionare a USL. El a salutat nominalizarea lui Klaus Iohannis, deşi era evident că aducerea primarului de la Sibiu reprezenta o manieră prin care Crin Antonescu spera să ducă la erodarea capitalului de încredere de care se bucură primul ministru. În schimb, liderul executivului a propus o organizare prin care guvernul să funcţioneze mai eficient în folosul românilor, pe care liderul PNL o refuză fără vreun motiv care să ţină de actul de guvernare. Poate că a venit în sfârşit vremea ca preşedintele PNL să aleagă de care parte a baricadei se află, tranşând o dată pentru totdeauna care este adevărata poziţionare a PNL-ului în raport cu celelalte partide aflate la putere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 feb, 2014
codrii din Ardeal
hai mai politicieni,hotarati-va mai repede...
UDMR-ul a iesit la incalzire...
s-ar putea ca dupa europarlamentare sa fie obositi deja...
va asteptam cu drag,
13 feb, 2014
cantautor
pentru ziaristul Mop
da,vreau sa fiu dat afara...
blochez negocierile cu basculantele din dotare..
Crin
13 feb, 2014
esticretindecitetratez
nu pleaca patrupedele de langa macelarie...
hai USL...si daca nu merge:
hai USD

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ