Cristian Preda: Traian Băsescu nu poate fi categoric disociat de PMP

| 10 mai, 2014

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat sâmbătă că Traian Băsescu nu poate fi 'categoric disociat' de PMP.

"Nu poate fi categoric disociat Traian Băsescu de PMP, este, dacă am vrea să folosim o comparaţie în sens plastic, legătura dintre Edison şi bec. Becul nu ar fi putut lumina dacă nu era creat de Edison. În ceea ce priveşte relaţia noastră cu PDL, la începutul campaniei electorale, noi am conceput un proiect care privea un pact de neagresiune între principalele partide de centru-dreapta, PDL a fost singurul care nu a răspuns la acest pact (...). Încercăm prin mesajele noastre să ne adresăm şi elitelor, fără a fi însă definiţi ca partid elitist, dar şi oamenilor simpli, din comune şi din oraşele medii. Căutăm oameni care sunt responsabili, care trăiesc şi muncesc pentru ei, care au înţeles ce înseamnă a-ţi face sau a-ţi lua singur soarta în mâini', a precizat Preda, la o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El a spus că cel mai important test pentru partidele de centru dreapta va fi pe 26 mai, a doua zi după scrutinul pentru europarlamentare.

'Cred că primul pas spre o unificare a forţelor de dreapta se va petrece a doua zi după scrutin. Pe 26 mai va fi primul test pentru aceste partide, când va trebui să găsim candidatul comun pentru funcţia de comisar european. Nu ne permitem să venim cu un candidat 'client' al guvernului, cum a fost eşecul cu Vosganian, din 2009. Va trebui găsit acel candidat independent şi ataşat valorilor europene şi care să fie propus de toate partidele de centru dreapta. După acest pas va urma următorul, pentru identificarea candidatului comun pentru alegerile prezidenţiale', a mai spus candidatul PMP pentru alegerile europarlamentare.

În opinia lui Preda, pentru candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale există două variante.

'Există varianta de acum, în care avem 7 partide care se revendică pe culoarul de centru dreapta - PMP, PDL, FC, PNŢ, PNL, UDMR, Noua Republică şi asta ar fi un insucces, sau varianta a doua - un candidat comun. Ar fi ideal să fie unul comun pentru toate cele 7 partide, dar măcar am putea avea unul susţinut de exemplu de PMP, PDL, PNŢ, FC şi Noua Republică, care să intre în turul II. (...) În turul II, dacă va rămâne candidatul PSD şi candidatul PNL, eu, personal, îmi voi anula votul. Pentru că, pentru mine personal, PNL este partidul care s-a aliat cu socialiştii, iar în 2012 a participat la acele evenimente care au produs o rezonanţă negativă internaţională mai mare decât mineriadele din 1990', a spus Preda.

El a mai spus că respectă foarte mult ce a făcut monarhia constituţională pentru România.

'Ştiu ce reprezintă ziua de 10 mai şi respect foarte mult ce a făcut pentru România monarhia constituţională, dar eu sunt un republican şi sper că o republică poate face lucruri la fel de mari şi importante pentru modernizarea Românie. Spre deosebire de PSD şi Voiculescu, care acum au descoperit monarhia, eu am fost pe stradă în anii 90, când a revenit în România regele Mihai, iar ei îl fugăreau pe autostradă. Nu sunt nici un republican fanatic şi nici un susţinător frenetic al restaurării monarhiei care oricum este imposibilă acum', a subliniat Preda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ