Adrian Bordea, CSM: Nu ar trebui să existe imunitate pentru niciun cetăţean

| 16 iul, 2014

Într-o societate normală nu trebuie să existe imunitate, consideră preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea.

"Am spus la un moment dat că într-o societate normală nu trebuie să existe imunitate. Asta înseamnă că ai imunitate faţă de lege. Poziţia parlamentului este, mă rog, o poziţie instituţională. Actele normative care reglementează funcţionarea permit o astfel de măsură aşa încât nu aş fi foarte încântat să fac aprecieri faţă de o altă putere în stat, pentru că nici Justiţiei nu i-ar conveni ca Parlamentul să înceapă să analizeze hotărârile judecătoreşti. Dar, ca principiu, nu ar trebui să existe imunitate la absolut niciun cetăţean. Constituţia spune că suntem egali în faţa legii, nu putem fi mai egali şi mai puţini egali pentru că ne apără', a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, citat de Agerpres.

Bordea a explicat că magistraţii, parlamentarii trebuie să fie apăraţi pentru actele care se adresează direct funcţiei lor, dar nu şi pentru fapte de corupţie.

Citeşte şi: CSM apără dreptatea și caută adevărul sau apără magistrații de denunțuri?


"Pentru ce imunitate? Nicăieri şi nimeni. Secţia de judecători şi, de altfel, şi secţia de procurori nu au fost atât de protectoare să spun, ci, din contră, au stabilit ca instanţele să hotărască dacă se impune starea de libertate sau nu. Poate că într-un viitor apropiat se va ajunge la acelaşi nivel de înţelegere', a precizat el.

Despre posibilitatea ca blocarea anchetelor în Parlament să afecteze raportul MCV, şeful CSM a spus că depinde 'în ce termeni' este pus acest lucru.

"Nu neapărat arestarea unui senator sau deputat e importantă. Important este ca fenomenul să nu mai existe. Important e ca replica pe care o dă Justiţia să fie suficientă ca să înfrângă acest flagel. În orice caz, e un fenomen care afectează grav nu numai societatea românească, Franţa e un exemplu foarte apropiat, Italia, chiar şi Germania, dacă stăm să ne gândim la începutul anilor '90, a fost confruntată cu cercetarea unui prim-ministru, Anglia - cu câţiva ani în urmă, Spania - iată un membru al familiei regale, dacă traversăm oceanul găsim şi pe acolo', a arătat el.

Adrian Bordea a menţionat că este oarecum reţinut cu privire la ceea ce va consemna raportul MCV, cel puţin pe Justiţie, pentru că progresele sunt vizibile.

'Adică pentru MCV progresul esenţial constă în lupta împotriva corupţiei şi integritatea, restul nu vede MCV-ul. Nu vede volumul mare de dosare şi nu vede nimic altceva, dar e bine că îl vede pe acesta şi este bine că uneori atrage atenţia asupra fenomenului în sine. Eu sper să fie un raport favorabil României chiar şi cu aceste, să spunem, remarci pe care le-aţi avut legate de protecţia parlamentarilor. Nu cred că protecţia parlamentarilor aşa cum e văzută acum în legislaţie reprezintă un impediment ca să nu se constate progresele României', a punctat şeful CSM.

Adrian Bordea a admis totodată că independenţa Justiţiei este un subiect de dispută politică, dar a subliniat că nimeni nu deţine niciun fel de 'cheie' a Justiţiei.

'Este într-adevăr un subiect de dispută politică, dar pe noi nu ne interesează disputa politică pentru că, revin, (...) fiecare judecător este independent, fiecare procuror este independent. Nu deţine nimeni niciun fel de cheie a Justiţiei. Justiţia este a judecătorilor şi procurorilor, justiţia e a societăţii, societatea are grijă şi judecătorii au grijă să fie independenţi. Nu interesează dacă este un subiect de campanie, nu ne interesează pe noi. Pot apela la toate mijloacele politicienii, pentru că, până la urmă, eu ştiu, e o luptă a unor interese, dar pe noi nu ne interesează', a afirmat şeful CSM.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ