Curtea de Conturi: Robert Negoiţă a plătit ilegal unor firme 8,5 milioane de euro

| 09 iun, 2014

Primăria Sectorului 3 a plătit ilegal unor firme 8,5 milioane de euro în 2012, potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi. Inspectorii spun că banii au fost daţi unor firme private, prin modificarea unor contracte. Banii plătiţi ilegal de Primăria Sectorului 3 reprezintă 95% din prejudiciul total produs la nivelul Capitalei.

Din cele 8,5 milioane de euro plătite de Primăria Sectorului 3, firma Rosal SA a primit cei mai mulţi bani - 8,2 milioane de euro. Curtea de Conturi a stabilit că banii au fost câștigați ilegal după ce primăria a majorat tarifele pentru salubrizare şi deszăpezie, fără a respecta legea.

„Au fost efectuate plăți nedatorate prin indexarea retroactivă a tarifelor de curățenie în procent de 57,74%”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Rosal SA are monopol pe serviciile de salubrizare, deszăpezire și ridicare de mașini în Sectorul 3. Firma este controlată de omul de afaceri Silviu Prigoană, prin intermediul fiului său, Honorius, care deține 67 la sută din firmă. Inspectorii Curții de Conturi spun că una din metodele prin care firma Rosal a primit bani iegal a fost mărirea fictivă a unor suprafețe curățate, conform digi24.ro.

„Au fost efectuate plăți necuvenite în perioada 01.01.2012 - 30.09.2013 de 387.000 lei, prin includerea în actele adiționale la contractul pentru achiziția serviciului de salubritate în Sectorul 3, a unor străzi și trotuare la dimensiuni mai mari decât cele reale”, potrivit raportului Curţii de Conturi.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că legea a fost respectată: Este fals. Noi n-am majorat tarifele retroactiv. E vorba de o indexare conform contractului şi conform legii, iar aici avem opinii diferite.

„Nu există niciun prejudiciu. Totul se reglează de către noi, de către primărie, exact cum ne-a cerut Curtea de Conturi”, mai spune primarul.

Declaraţiile edilului Robert Negoiţă sunt contrazise de o hotărâre a Consiliului Local, aprobată pe 29 aprilie 2014, prin care a fost diminuat retroactiv tariful pentru salubrizare şi deszăpezire. Prin acest subterfugiu, primarul Sectorului 3 a vrut să recupereze prejudiciul constatat de Curtea de Conturi. Concret, indexarea tarifului s-a făcut cu doar 25,47%, în loc de 57,74%. Mai mult, tariful a fost stabilit în aprilie 2014 ca fiind valabil retroactiv, din decembrie 2012.

Victor Tărtăcuţă, consilier PDL, susţine că această decizie este ilegală.

„Este ca atunci când Parlamentul dă o lege în 2014 cu aplicare din 2012. Nu s-a inventat aşa ceva. Nu se poate lucrul acesta”, spune Victor Tărtăcuță.

Consilierii locali din opoziţie nu ştiu cum vor fi recuperaţi banii daţi de Primăria Sectorului 3 firmei ROSAL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ