Dacian Cioloş, propunerea lui Traian Băsescu pentru funcţia de comisar european

| 16 iul, 2014

Traian Băsescu a anunţat astăzi că propunerea sa pentru funcţia de comisar european este Dacian Cioloş. Preşedintele a mai declarat că trebuie să îi spună astăzi noului preşedinte al Comisiei Europene un nume din partea României, iar Guvernul nu a venit cu o propunere.

Preşedintele Traian Băsescu participă miercuri la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles, unde îl va propune tot pe Dacian Cioloş pentru postul de comisar european.

Şeful statului a arătat că nu are nevoie de mandat din partea Guvernului pentru a face nominalizarea de comisar european.

"Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional", a reacţionat Băsescu la declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora preşedintele ar trebui să aibă mandat din partea Executivului.

Preşedintele a precizat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar "în bun acord" cu el: "Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut".

Preşedintele a precizat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

"Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă»", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.

Tot miercuri, Traian Băsescu merge la Summitul Partidului Popular European, după care, la ora 19,00, va participa la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European se va desfăşura de la ora 19,30.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Dacă aş fi premier, as reduce CAS-ul acum

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ