De ce ar trebui să înceteze imediat mascarada “ofiţerului candidat”

| 23 sep, 2014

Fără niciun fel de dovadă, Traian Băsescu, care de altfel s-a preocupat întotdeauna de soarta agenţiilor de informaţii din ţara noastră, a pus sub semnul întrebării eforturile de modernizare din zona securităţii naţionale a României.

De aproximativ două săptămâni toată dezbaterea electorală din România pare să se fi cantonat în jurul temei lansate de preşedintele Traian Băsescu, conform căreia unul dintre actualii candidaţi la prezidenţiale a fost sau este ofiţer acoperit al anumitor servicii de informaţii. Pe marginea acestui subiect s-au difuzat deja zeci de ore de emisiuni televizate şi au curs râuri de cerneală de tipar sau biţi de informaţie.

Această frenezie media a fost alimentată desigur de lipsa de detalii, şeful statului încercând chiar să adâncească confuzia pe care a creat-o iniţial. Pe marginea subiectului, Traian Băsescu a avut deja două ieşiri publice, refuzând de fiecare dată să deconspire presupusul candidat care este în acelaşi timp şi ofiţer de informaţii, dar făcând mai multe aluzii.

Citeşte şi: Robert Turcescu şi cazul ofiţerilor acoperiţi din presă

Dacă reducem întreg discursul prezidenţial la esenţă, atunci devine evident că şeful statului ne cere de pe acum să îl credem pe cuvânt, adică să ne bazăm pe opinia sa personală şi pe afirmaţii extrem de dure, dar până în prezent neconfirmate. Ca o veritabilă vedetă torpiloare, Traian Băsescu a adoptat şi de această dată o tactică pentru care este deja recunoscut în politica românească: preşedintele a făcut o declaraţie confuză, a lăsat mass-media să amplifice mesajul, a mai pus ulterior paie pe foc, iar acum stă de o parte şi probabil că se amuză.

În schimb, toată această furtună într-un pahar cu apă poate genera efecte colaterale extrem de grave pentru imaginea României, din moment ce pune sub semnul întrebării credibilitatea procesului electoral. Dacă admitem teza că unul dintre candidaţii la funcţia supremă în stat este un reprezentant al serviciilor de informaţii deja putem considera alegerile prezidenţiale ca viciate.

Pe lângă acest fapt, aserţiunile repetate ale lui Traian Băsescu reprezintă şi un atac direct la adresa serviciilor secrete din ţara noastră care, de bine de rău, au reuşit totuşi să treacă de la mentalitatea de sumbră amintire a Securităţii la cea a unor structuri moderne de informaţie. Pe fondul integrării României în NATO aceste instituţii indispensabile oricărui stat au trecut printr-o serie de reforme dure, ale căror rezultate sunt greu de contestat. Faptul că atât partenerii exeterni ai ţării noastre cât şi cetăţenii acestei ţări au încredere în serviciile de informaţii din România reprezintă o dovadă în acest sens.

Citeşte şi: Ce riscă Traian Băsescu pentru dezvăluirea informaţiei despre ofiţerul acoperit: 7 ani de închisoare

Declaraţiile iresponsabile ale lui Traian Băsescu nu fac decât să creeze nejustificat un climat de suspiciune în ceea ce priveşte activitatea unor instituţii ce ar trebui să rămână în afara jocului politic. Fără niciun fel de dovadă, şeful statului, care de altfel s-a preocupat întotdeauna de soarta agenţiilor de informaţii din ţara noastră, a pus sub semnul întrebării eforturile de modernizare din zona securităţii naţionale a României.

În acest context poate că ar fi momentul ca preşedintele să facă gestul responsabil şi să clarifice o dată pentru totdeauna întreaga situaţie, dacă nu pentru candidaţii care îi sunt loiali, atunci cel puţin în beneficiul unor instituţii ale statului pe care teoretic îl reprezintă. Desigur, nu ne putem aştepta la un asemenea comportament din partea lui Traian Băsescu, pentru care un climat conflictual reprezintă un mediu propice, mai ales într-o campanie electorală în care mai mulţi candidaţi aleargă pentru el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 sep, 2014
didi
Daca nu era Traian Basescu eram terminati cum o sa fim daca iese presedinte plagiatorul.Baronii vor incepe sa fie liberi ca asta le-a promis ca sa-l sustina Are dreptate IOAN astia sunt INTERLOPI
23 sep, 2014
ioan
a pus sub semnul întrebării eforturile de modernizare din zona securităţii naţionale a Românie -
ce alegeri: dintre hoti si criminali? astia nu sunt politicieni ci interlopi! ii asteptam la mititica...nu au ce sa fie alesi. Trebuie sa alegem oameni capabili din comunitatile locale, nicidecum pe cei din partide manipulati de interese strain e si masonerii... partidele trebuie sa dispara !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ