De toate partidele lui Băsescu s-a ales praful. Se pregătește Antonescu & Co?

| 01 mar, 2014

PNL scârțâie lugubru de la încheieturi, sub presiunea unei ieșiri de la guvernare împotriva căreia s-au exprimat de la seniorul Quintus, la senatorii bejenari Ilieșiu și Tăriceanu, via toate organizațiile alea județene, cât și șefii liberali din deconcentrate, de la ANAF, de la Casa de Pensii și cine știe câți or mai fi, care tac din prudență.

Antonescu face poante, șugubăț, chemându-l pe Tăriceanu înapoi, în partid. Câtă sinceritate este în atitudinea liderului care de la o vreme tranșează disputele principiale din partid arătând ușa oricui nu-i cântă-n struna personală, să ne amintim doar de alt senator ejectat din PNL, editorialistul Sorin Roșca Stănescu, căruia i-a dat pașaportul fără măcar să mimeze o cât de mică șansă de reconciliere. Ori, când nu-ți prisosesc senatorii, se cade să-ți mai aduci aminte și de măsuri punitive intermediare, cum ar fi suspendarea pe o perioadă limitată, nu sari să-i tai direct capul ghiaurului, căci nu ești sultan ci doar un președinte de partid democratic.

În această situație jalnică și plină de neprevăzut, partidul lui Antonescu se mai confruntă cu un pericol. Sirena amăgitoare a PDL-ului încearcă să mai corupă de partea sa orice fărâmă de luciditate liberală rămasă după minciunile lui Traian Băsescu. Chipurile, sfidând infantil liberalii și chemându-i să-și ”dovedească” bărbăția. Oarecum medievală stilistica lui Blaga, noroc că nu se referă la cetăți asediate, sate incendiate și fecioare răpite, ci la moțiunea de cenzură a liberal-democraților. Această inițiativă a PDL-ului este precum cincinalul comunist, îndeplinit în 3 ani: strălucește, dar n-are motor. Blaga nu are suficiente voturi să ridice drăcia în aer, așa că-i momește pe liberalii care s-au dovedit mai slabi de înger și ușor de convins, după ce i-a montat Băsescu să dea USL-ul de gard și să iasă – ce fraieri- singuri de la guvernare.

Această sirenă însă poate atrage PNL în ape adânci și foarte periculoase: PDL-ul care nu s-a dezis nici până azi de Băsescu și de Boc, care amintesc românilor de perioada oribilă a austerității samavolnice și a sadismului economic, nu are nicio îndreptățire morală să folosească arma moțiunii de cenzură. Blaga știe asta, așa că strecoară această armă cu ticăloșie politică în mâna liberală și dacă ar putea, ar face orice să declanșeze un război fratricid. Liberalii ar lovi nu numai în partenerii social-democrați, ridicân nesperate argumente politice la fileul portocaliu după care aștaptă deopotrivă Blaga și Băsescu, dar ar lovi în însăși propria lor guvernare, împotriva propiilor miniștri, secretari de stat și cine știe unde s-ar mai opri tăvălugul acesta.

Iată de ce considerăm atât de importantă ieșirea lui Tăriceanu din PNL. Este singura acțiune pozitivă capabilă să nege semnul păgubos de egalitate pe care liderii Antonescu și Iohannis îl pun de ceva timp între partid și propria lor persoană. Nici Antonescu și nici primarul de Sibiu nu sunt în ultimă instanță PNL, ci doar niște politicieni cărora li s-a urcat la cap, li s-a urât cu binele și s-au apucat să transforme un partid întreg din oameni normali în zombies canibali politici. Se va alege praful de Crin și PNL? Tăriceanu salvează cât poate din inițiativa politică liberală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ