Declaraţie neaşteptată a Monicăi Macovei. Ce spune europarlamentarul PDL despre unirea cu Rep. Moldova

| 07 aug, 2014

Monica Macovei candidat. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, joi, că este pentru unirea României cu Republica Moldova, adăugând că 'trebuie să o facem atunci când se poate', într-un context potrivit, cum a fost, în opinia sa, cel din anii '90.

Monica Macovei candidat. 'Da, sunt pentru unirea cu Republica Moldova, cu fraţii noştri de peste Prut, însă trebuie să o facem atunci când se poate. Eu, timp de cinci ani de zile, am fost preşedinta comisiei de cooperare dintre Parlamentul European şi Republica Moldova. Am fost acolo foarte des şi la alegeri şi în alte ocazii. Am avut un rol vital în obţinerea vizelor pentru ei şi, în fine, până la semnarea Acordului de asociere (între Republica Moldova şi UE - n.r.)', a declarat Monica Macovei, într-un interviu la Adevărul Live, întrebată care este poziţia de candidat independent la prezidenţiale sa cu privire la unirea României cu Republica Moldova.

Ea a adăugat că unirea este un obiectiv ce trebuie avut în vedere, dar trebuie făcută când se poate.

'Ai nevoie de un context. Să zicem că acum eu m-am gândit că ar fi (contextul - n.r.) cu ce face Federaţia Rusă, dar eu vreau să spun că în '90 se putea. Şi mie îmi spun şi nemţii şi alţi colegi din Parlamentul European: de ce nu v-aţi unit în '90 ? Americanii au zis da, nemţii au zis da. Şi a venit Snegur (Mircea Snegur - n.r.), era preşedintele (Republicii Moldova - n.r.) şi a stat în aeroport, deci el vroia, aşteptam să zică Iliescu (Ion Iliescu - n.r.). Iliescu a stat patru ore şi l-a sunat pe Snegur şi i-a zis nu şi Snegur a plecat la Chişinău. Cam asta este pe scurt, ca să se ştie cine vrea unirea. Trebuie un context, dar până atunci suntem împreună, îi ajutăm cum putem', a declarat Monica Macovei.

CITESTE SI Marele candidat Klaus Iohannis a ajuns să se teamă de Monica Macovei

Tot în privinţa relaţiilor externe, europarlamentarul PDL s-a pronunţat pentru intrarea României în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro, precum şi pentru o Uniune Europeană mai puternică. 

'Eu, ca politică externă, îmi doresc integrare deplină în UE, care înseamnă intrare în zona Schengen şi euro.(...)În ceea ce priveşte modelul Uniunii Europene, sunt pentru o Uniune mai puternică unde decizia să poată fi luată rapid şi concentrat, deci nişte puteri politice. Asta înseamnă cedare din suveranitate, ca să nu se sperie lumea.(...) Trebuie uşurat procesul prin care iei decizii. UE a făcut o piaţă unică, vindem - cumpărăm produsele pe aceeaşi piaţă unică, a introdus o monedă unică, dar nu are o politică unică cu care să gestioneze piaţa unică şi moneda unică', a declarat Macovei, întrebată dacă este pentru o Uniune Europeană în cadrul căreia statele să cedeze mai mult din suveranitatea lor.

Europarlamentarul PDL a adăugat, totodată, că susţine întărirea relaţiilor în cadrul NATO şi a parteneriatului strategic cu SUA. 

Nu în ultimul rând, Macovei a subliniat că România trebuie să ajungă să-şi asigure independenţa energetică pentru a elimina dependenţa de gazul rusesc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ