Deputaţii se gândesc să-i trimită după gratii pe ziariştii care scriu despre dosarele de corupţie

| 06 oct, 2014

Senatul a adoptat tacit, respectiv fără a vota sau dezbate, un amendament ce prevede pedepsirea persoanelor care dezvăluie informaţii din dosarele penale cu până la trei ani de închisoare.

Amendamentul propus de senatorul PSD Şerban Nicolae va ajunge în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Mai mulţi deputaţi contactaţi de Gândul spun că nu vor susţine această modificare a Codului Penal dacă ar avea ca urmare îngrădirea libertăţii presei sau a libertăţii de exprimare. Pe de altă parte, sunt şi voci care susţin că ideea este bună şi protejează dreptul persoanelor la viaţă privată.

Citeşte şi: Senatul a aprobat tacit o lege care trimite presa după gratii dacă scrie despre dosarele de corupție

”N-are rost să comentez. Trebuie văzută expunerea de motive. Ideea nu e rea pentru că apar tot felul de neplăceri în ce priveşte respectarea vieţii intime. Şi presa trebuie să respecte viaţa intimă a unui om. Nu poate să intre cu bocancii în ea”, a explicat pentru gândul Ciprian Nica (PSD), membru al comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Mate Andras (UDMR) susţine de asemenea iniţiativa, însă consideră că amendamentul are nevoie de anumite modificări.

”În anumite faze ale procesului, anumite informaţii pot fi date publicităţii fără a fi lezate drepturile unei persoane, cum este dreptul la viaţă privată. Cred că trebuie făcute anumite modificări”, a precizat deputatul pentru gândul.

El susţine că existe situaţii în care în presă ajung, spre exemplu, interceptări care nu fac obiectul cauzei penale, dar şi că cetăţenii au dreptul să fie informaţi de organele competente atunci când intră în atenţia procurorilor.

”Libertatea presei nu înseamnă încălcarea drepturilor altor persoane. Altfel închidem Parchetul şi poate face presa justiţie. O persoană are dreptul să afle pe cale oficială dacă este urmărită penal, nu din presă”, a spus Mate.

Alţi membri ai comisiei juridice spun că înclină mai mult către protejarea libertăţii presei şi a celei de exprimare.

”Trebuie să-l văd (amendamentul n.r.). Depinde la ce anume se referă. Dacă e făcut cu dedicaţie pentru presă nu-l susţin. Dacă se referă la informaţii care influenţează anchete penale în curs... trebuie văzută expunerea de motive, însă nu cred că va trece. Îmi place să cred că noi cei din comisia juridică suntem profesionişti şi vom face ca lucrurile să fie în regulă”, a declarat pentru gândul Luminiţa Adam (PSD).

Un punct de vedere similar are şi Niculina Mocioi, deputat PDL.

”Personal nu sunt de acord, mai ales dacă va afecta bunăstarea mass media. Aşteptăm să ajungă la comisie, dar intuiesc că nu va ieşi cu aviz favorabil, să punem la propriu expresia cu pumnul în gura mass mediei”, a spus ea, adăugând că actuala formă a amendamentul este interpretabilă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ