Stenogramele care le aduc închisoare jurnaliștilor. Ce crede șeful ÎCCJ

| 30 oct, 2014

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a vorbit, joi, despre propunerea legislativa prin care oricine dezvaluie anumite informatii din dosare penale poate fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare.

Initiatiava ii apartine senatorului PSD, Serban Nicolae, si ii vizeaza si pe jurnalistii care publica stenograme din anchete. La mai putin de sase ore dupa anuntul ca propunerea a primit aviz favorabil, miercuri, Guvernul si-a schimbat punctul de vedere si a dat aviz nefavorabil. Executivul a dat vina pe "o eroare tehnica".

Livia Stanciu a declarat, la Realitatea TV, ca nu sustine ideea ca presa ar trebui sa fie incriminata pentru prezentarea unor informatii din dosarele penale si ca isi va sustine punctul de vedere, daca va fi invitata, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

"Indiferent ca sunt si situatii in care presa nu a prezentat cu onestitate, acestea sunt situatii rare si nu intotdeauna cu rea-credinta, poate din nestiinta (...), n-as fi de acord cu modificarea acestui text", a precizat seful ICCJ, explicand ca, prin propunerea legislativa, se doreste extinderea raspunderii de la martori la orice cetatean, inclusiv la reprezentantii presei.

"Sa vad si eu concret propunerea facuta de Serban Nicolae si, la momentul la care se va discuta la Comisia juridica in Camera Deputatilor, daca voi fi invitata, voi exprima acest punct de vedere", a adaugat Stanciu.



Guvernul modifica "din pix" ce a hotarat in sedinta


Guvernul a anuntat, miercuri dupa-amiaza, ca a avizat favorabil propunerea legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae prin care oricine dezvaluie anumite informatii din dosare penale poate fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare.

"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul initiat de Serban Nicolae.



Aviz favorabil dintr-o "eroare tehnica"

La mai putin de sase ore de la acest anunt, reprezentantii Guvernului au precizat ca, de fapt, proiectul de lege a primit aviz negativ. Acestia au revenit joi dimineata cu un comunicat de presa, in care au explicat de ce s-au razgandit in privinta propunerii legislative. Executivul a dat vina pe "o eroare tehnica".

In comunicatul transmis dupa sedinta de miercuri a fost anuntat ca toate proiectele prezentate au primit aviz favorabil, desi printre cele 37 puncte de vedere referitoare la unele proiecte legislative au fost si unele cu aviz nefavorabil.

"Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvern", a aratat rectificarea de joi a Guvernului.

Proiectul de lege propune modificarea Codului Penal si extinde prevederile actuale la toate categoriile de persoane, putand fi sanctionati nu doar martorii, expertii sau interpretii care faceau dezvaluiri din dosare, asa cum era pana acum. Propunerea legislativa a starnit numeroase critici dupa ce, in luna septembrie, a fost aprobata tacit de catre Senat.


In Noul Cod Penal, aflat in vigoare, articolul spune ca: "Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ