Moţiunea simplă pe educaţie a fost respinsă de deputaţi

| 30 sep, 2014

Moţiunea simplă 'PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi', care a fost dezbătută săptămâna trecută, a fost respinsă marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 214 voturi împotrivă, 97 voturi pentru şi 4 abţineri.

În moţiunea simplă iniţiatorii, 99 de deputaţi PNL şi PDL, au solicitat demisia ministrului Educaţiei şi retragerea Ordonanţei de Urgenţă.

Semnatarii moţiunii îi cereau ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

Prezent la dezbaterile din plen de marţea trecută, Pricopie a subliniat că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ şi dă posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.

El a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.

La dezbateri, deputata PSD Ana Birchall a considerat că moţiunea introdusă de Opoziţie reprezintă 'un afront la adresa decenţei'.

Birchall i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de 'măsluirea cifrelor din statistici' şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, '200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară', s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze şi s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.

Pe de altă parte, deputata PDL Raluca Turcan a declarat că Opoziţia aşteaptă demisia ministrului Pricopie, susţinând că nu este o umilinţă, ci poate fi un gest de responsabilitate.

'Demisia nu este o umilinţă, demisia poate fi un gest de responsabilitate şi poate constitui o compensaţie morală pentru toţi cei care au avut de suferit şi pentru toţi cei care încă mai speră că sistemul de învăţământ românesc poate să fie o şansă pentru viitor. Aşteptăm demisia dvs. şi sperăm că indiferent de partidul din care faceţi parte să lăsaţi demagogia, să lăsaţi populismul deoparte şi să vă gândiţi - ne acordă sistemul de învăţământ românesc o şansă pentru dezvoltare aici, în România? Răspunsul nostru este că nu', a spus Turcan în plenul Camerei Deputaţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ