Moţiunea simplă pe educaţie se dezbate marţi în plenul Camerei

| 23 sep, 2014

Moţiunea simplă iniţiată de ACL, cu titlul 'PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi', în care se solicită demisia ministrului Educaţiei şi retragerea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, se va dezbate marţi, în plenul Camerei Deputaţilor.

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

ACL atrage atenţia asupra faptului că 'inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate'.

În opinia ACL, este 'inadmisibil' şi 'imoral' ca Guvernul să modifice în mod substanţial Legea Educaţiei Naţionale, printr-o OUG, fără dezbatere publică, încălcând principiul transparenţei decizionale şi constituind, astfel, un abuz constituţional.

'Prin modul dezastruos în care gestionează învăţământul, Guvernul Ponta condamnă jumătate din generaţia de tineri 2014 la sărăcie, şomaj şi mizerie. Dacă adunăm numărul elevilor picaţi în prima şi a doua sesiune a examenelor de Bac din anul acesta, cifra este catastrofală: peste 100.000 de tineri', se arată în moţiunea ACL.

Semnatarii moţiunii mai susţin că prin ordonanţă se înfiinţează colegii postliceale în facultăţi, ceea ce înseamnă mai mulţi bani de la buget către facultăţi, alocaţi în mod arbitrar.

'Prin această măsură, elevii care nu au luat examenul de Bac au drum liber către facultăţi. Prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea universităţilor să înmatriculeze cu 10% mai mulţi studenţi faţă de câţi ar trebui să şcolarizeze', susţine ACL.

Deputaţii Opoziţiei consideră că ordonanţa blochează complet descentralizarea sistemului şcolar.

'Această ordonanţă este o bombă cu ceas. A fost adoptată pe furiş, fără dezbatere publică, netransparent, nedemocratic şi fără să respecte Constituţia', mai arată iniţiatorii moţiunii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ