Descoperire: Omenirea nu ar putea face faţă şocului din cauza convingerilor religioase

| 08 mai, 2014

Gabriel De la Torre, un om de ştiinţă de la Universitatea din cadiz, Spania, crede că omenirea nu ar putea face faţă şocului produs de o eventuală întâlnire cu o civilizaţie extraterestră: un sondaj în rândul studenţilor din Spania, Italia şi SUA sugerează că nivelul general de ignoranţă şi puternica influenţă a religiei ne-ar împiedica să ne adaptăm cu succes unei astfel de situaţii.

Deşi căutarea vieţii extraterestre este una dintre preocupările majore ale ştiinţei în ziua de azi, mulţi sperând să descopere chiar civilizaţii ale unor fiinţe inteligente de pe alte planete, o analiză rapidă a mentalităţilor oamenilor pare să arate că nu suntem nici pe departe pregătiţi să facem faţă unei asemenea descoperiri, scrie descopera.ro.

Aceasta este concluzia la care a ajuns Gabriel de la Torre, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Universităţii din Cadiz şi participant la proiecte ştiinţifice legate de explorarea spaţiului cosmic (printre altele, a luat parte la proiectul Mars 500 al ESA - simularea unei misiuni pe Marte).

El a trimis unui număr de 116 studenţi din Spania, SUA şi Italia un chestionar împărţit în 5 secţiuni: credinţe religioase, mediu, cunoştinţe despre spaţiul cosmic, activităţi zilnice şi opinii asupra problemei vieţii.

Profesorul a explicat că a recurs la studenţi deoarece din rândul acestora se recrutează viitorii politicieni, oameni de ştiinţă, factori de decizie, aşa că e important să aflăm nivelul lor de cunoaştere.

Printre întrebări se numărau unele precum: cât de probabil este să existe viaţă pe alte planete, după părerea voastră?; în ce an au ajuns oamenii pentru prima dată pe Lună?; care e cea mai mare planetă din Sistemul Solar?.

Rezultatele au fost dezamăgitoare: studenţii nu au un nivel foarte bun al cunoştinţelor ştiinţifice în general şi despre spaţiul cosmic în special. De pildă, doar 82% dintre studenţi ştiau că primul om a păşit pe Lună în 1969, dar 72.8% credeau în existenţa îngerilor şi a demonilor.

O altă concluzie a fost că în general, convingerile religioase sunt puternice; deşi aceasta nu e neapărat o problemă, profesorul e de părere că religia ar putea influenţa opiniile şi reacţiile oamenilor în cazul în care ar fi confruntaţi cu un eveniment major de genul contactului cu o civilizaţie extraterestră.

Citeşte mai mult pe descopera.ro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ