EXTRAORDINAR! Vom descoperi viața extraterestră în timpul VIEȚII noastre

| 27 mai, 2014

Suntem singuri în Univers? Aceasta este una dintre întrebările pe care cei mai mulți dintre noi și-au ridicat-o cel puțin odată în viață. Însă răspunsul nu mai are mult de așteptat, cel puțin în opinia specialiștilor de la SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

„Nu avem dovada existenței vieții dincolo de limitele propriei noastre planete. Însă este o situație care se va schimba în timpul vieții oricărei persoane din această încăpere”, a declarat Seth Shostak, anstronom senior în cadrul Institutului SETI, în cadrul unei conferințe susținute în urmă cu doar câteva zile.

„Iar pentru realizarea acestui deziderat, oamenii de știință vor folosi trei metode diferite”, a adăugat Shostak. Prima dintre acestea implică identificarea formelor de viață microbiene sau urmele acesteia, plan ce include operațiunile deja demarate în care sunt implicați roboții Curiosity și Opportunity de pe Marte. „Însă Marte nu este singura noastră țintă. Cel puțin șase lumi aflate în vecinătatea Terrei pot reprezenta refugii ale vieții. Sateliții lui Jupiter, Europa și Ganimede, conțin oceane subterane, în timp ce Titan, luna lui Saturn, ascunde oceane de metan, fiecare dintre acestea putând reprezenta o casă pentru viață”, a susținut Shostak.

O a doua tehnică implică examinarea atmosferei planetelor deja identificate, în căutarea unor semne care să indice existența oxigenului, a metanului sau a altor gaze care pot fi produse în urma proceselor biologice. „Fiecare dintre aceste două tehnici deja prezentate poate da rezultate certe în maxim două decenii”, a afirmat cercetătorul american,

Cea de a treia metodă își propune nu numai să descopere viața, ci chiar viața inteligentă, un proiect pe care SETI l-a demarat de mai multă vreme. Aceasta implică „ascultarea” Universului, în căutarea unor semnale radio intenționate sau accidentale care să indice prezența unor forme inteligente de viață. „Este adevărat că rata de reușită a unui asemenea program este dificil de estimat. Dacă va reuși sau nu, asta vom putea spune după ce vom cerceta cel puțin câteva milioane de sisteme solare. Până în prezent, am studiat mai puțin de 1% dintre acestea. Însă, dat fiind avansul tehnologic din ultimii ani, o muncă de acest tip nu mai pare atât de anevoioasă și va putea fi îndeplinită în maxim 20 de ani”, a adăugat Seth Shostak.

Telescopul spațial Kepler a dezvăluit că planetele există din abundeță în Calea Lactee. Fiecare stea este orbitată de o medie de 1,6 planete, una din cinci putând fi un alt „Pământ”. Iar acest lucru înseamnă că există zeci de miliarde de posibile „Terre” numai în propria noastră galaxie.

„Dacă planeta noastră ar fi singura planetă din Univers pe care a răsărit viața, și nu doar atât, ci și viața inteligentă, atunci, ei bine, acesta ar fi un lucru extrem de neobișnuit”, a concluzionat astronomul american.

 

Sursă: stiintasitehnica.com

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ