Domnul președinte Iohannis VREA

| 19 noi, 2014

Cele mai urâte așteptări legate de președintele care ar putea deveni Klaus Iohannis încep să se adeverească una câte una. Cel care insista că vremea președintelui jucător a trecut și că el intenționează să devină cel mult președinte arbitru arde acum etapele și pare decis să ajungă un soi de Băsescu 2.0, cel puțin asta reiese din tonul și conținutul declarațiilor sale.

Klaus Iohannis vrea și cere diverse: parlamentului, guvernului și chiar președintelui aflat în funcție. Noi înțelegem că nu stăpânește chiar toate nuanțele limbii și că detenta emoțională e mare după o victorie în care probabil nici chiar el însuși nu a crezut, dar cine ar fi crezut că este posibilă o astfel de jonglerie a aproximativ 18 procente migrate de la favorit la challenger? Unii sociologi nu cred nici în momentul de față. Să-i cerem totuși măcar celor din anturajul viitorului președinte să facă un minim efort și să-i explice că șeful statului nu poate cere Parlamentului cum să soluționeze un proiect de lege. Chiar dacă Legea amnistiei a picat, picat rămâne și principiul neglijat de Klaus Iohannis, care nu doar a înclinat cu de la sine putere balanța spre republică prezidențială, dar a rupt-o de-a dreptul, încălecând legislativul țării. Ce ne paște? Un alt deceniu de autocrație luminată? Klaus Iohannis și echipa ar trebui să analizeze și ei votul din turul doi, cu aceeași luciditate cu care a făcut-o și Victor Ponta, care și-a îndemnat oamenii ca o perioadă să tacă, să se gândească și să tragă concluzii. Doar nu crede noul președinte în gogoșile ”elenelor prezidențiale”, care ne explică de la o vreme pe rețele de socializare că ”apelul la băsiști” i-ar fi răsturnta domniei sale voturile în urnă?

Citeşte şi: Adio, PNL!

Nu este totul pierdut, căci Klaus Iohannis a sesizat parțial că depășește limita, subliniind că dă acele directive în calitate de co-președinte al PNL, calitate de care se mai bucură încă. Cu toate acestea, impresia generală este că victoria l-a amețit pe Iohannis, care nu sesizează că profită nonșalant de ambele calități, atât cea de lider de partid, cât și de aceea de câștigător al cursei electorale.

În calitate de lider de partid, Klaus Iohannis a declarat că noul PNL vrea puterea, iar cel mai târziu aceasta se va întâmpla la alegerile parlamentare în 2016: "Ce dorim noi e o schimbare a puterii in Romania. Noi, PNL, dorim sa preluam puterea. Acest lucru se va intâmpla în 2015 sau cel mai târziu în 2016". Din postura candidatului, Iohannis rămâne astfel dator cu o explicație esențială: de ce noul PNL poate visa la puterea absolută (președinție, parlament și guvern) în timp ce același obiectiv reprezenta o amenințare apocaliptică în cazul PSD? Rămâne neclar în acest sens și prin ce mecanism curios va reuși să basculeze rapid, în extrema cealaltă, a neutralității, o dată ce va fi confirmat în funcție de CCR.

Citeşte şi: Suma astronomică pentru promovarea online a lui Iohannis, cheltuită pe fani şi like-uri

După cum spuneam în primele rânduri, viitorul nu sună deloc bine. Ne pregătim după toate semnele de cel puțin încă un mandat cu un discipol al eternului Traian Băsescu: același stil, același discurs, aceeași ambiție excesivă. Și cum răspund mare parte din liderii de opinie din România, fie că vorbim de jurnaliști, politicieni sau reprezentanți ai societății civile? Bulucindu-se cu grabă suspectă să se încline la ”generalul” care îl va înlocui pe ”comandant”, cu același apetit grețos și de rău augur pentru cultul personalității, care ne-a calamitat ca nație încă din 1946. Că nu am reușit să învățăm esențialul din zece ani de Băsescu, mai treacă meargă, dar chiar să fi uitat tot cea însemnat cultul personalității lui Ceaușescu, alt ”tiran” luminat care dădea indicații și ordine la tot ce mișca în țara asta?
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2014
anonim
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe www.polistiren3d.ro
19 noi, 2014
Adam Somitate
dl Iohannis vrea ca parlamentarii sa fie aparati de justitie,nu de colegii lor
vrea ca sa nu fie amnistiati politicienii de la puscarie
voi nu vreti?
Ponta s-a retras putin de teama,ca rusinea cu plagiatul nici nu l-a clintit...
daca asa este un "tiran",tiran il vrem...
ne-am saturat de "democratii" care fug de justitie...
19 noi, 2014
Dan Slugarescu
stimati PSD-isti...
dupa cum spune si autorul,"viitorul nu suna deloc bine"
si dupa cum spunea tanarul Ponta,"scapa cine poate"...
dau un exemplu:el a scapat de plagiat,dar cine l-a acoperit ,n-a scapat
caty s-a luat de mana cu myki si se duc in fata justitiei
evident,opereaza prezumtia.....de.....
este tiranie in stare pura cand voteaza parlamentul,nu-i asa?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ