DOSARUL "GALA BUTE": Foştii subalterni ai Elenei Udrea de la Ministerul Turismului, în arest la domiciliu

| 04 feb, 08:28

Foştii subalterni ai Elenei Udrea de la Ministerul Turismului sunt în arest la domiciliu, notează Mediafax. Gheorghe Nastasia şi Ştefan Lungu au colaborat cu procurorii şi au depus mărturii împotriva fostei lor şefe. Aceeaşi măsura s-a luat şi în cazul primarului din Lupeni, Cornel Resmeriţă.

Rudel Obreja este liber. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost eliberat după expirarea ordonanţei de reţinere. Cererea de arestare preventivă va fi judecată mâine de Tribunalul Bucureşti, după ce Rudel Obreja nu a putut fi citat telefonic.

Procurorii spun că Elena Udrea a insistat ca Ministerul Turismului să organizeze Gala Bute-Mendy, chiar dacă era ilegal. A găsit un subterfugiu şi a scris într-o Hotărâre de Guvern că meciul va promova imaginea turistică a României. Tot ea l-a ajutat pe Rudel Obreja să obţină un credit uriaş, în timp record, fără ca firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box să îndeplinească vreuna dintre condiţii. Anchetatorii spun că au dovezi că Elena Udrea a vorbit personal cu directorul general adjunct al BRD.

„La data de 30.06.2011 a fost încheiat contractul de credit (...) având ca obiect acordarea unui împrumut pe termen scurt în sumă de 10.175.168 lei”, se arată în referatul procurorilor.

Practic, Rudel Obreja a organizat gala din creditul BRD garantat de Ministerul Turismului. El a primit apoi 8 milioane de lei de la acelaşi minister ca plată pentru publicitatea făcută brandului turistic de ţară în timpul Galei. Pentru diferenţa până la suma împrumutată, tot Elena Udrea a găsit soluţia, spun anchetatorii. L-a obligat pe directorul unei firme să sponsorizeze gala, ca să aprobe fondurile necesare unui contract deja semnat cu Ministerul Dezvoltării.

Interceptări: „Doamna” din Gala Bute

Consilierul Elenei Udrea: E de bine ce am vorbit noi, chestia aia!

Patronul firmei: Aia cu finanţarea?

Consilierul Elenei Udrea: Da, da!

Patronul firmei: Ai discutat-o şi cu „Doamna”?

Sursa: Dosar DNA

Rudel Obreja, pe de altă parte, spune că a făcut Gala Bute prin propriile forțe.

Discuție reporteri – Rudel Obreja:

Reporter: V-aţi întâlnit cu doamna Udrea, cu Năstasia şi cu Gărdean la sediul ministerului?

Rudel Obreja: Nu, niciodată.

Reporter: Dar la o vilă din Buşteni?

Rudel Obreja: Niciodată. Eu am plătit la BRD 11 luni de zile aproximativ 150.000 de euro dobânzi. Am făcut gala pe propriile forțe.

Reporter: A girat ministerul pentru dvs, a trimis o hârtie prin care a spus că v-a dat banii?

Rudel Obreja: Eu nu am cunoștință de așa ceva.

Potrivit procurorilor, însă, firma respectivă s-a conformat cererii Elenei Udrea şi a virat în contul societăţii lui Rudel Obreja trei milioane de lei. Patronul ei este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi în faţa camerelor neagă totul.

Discuție reporteri – Adrian Grădean:

Reporter: Ce implicaţii aveţi în dosarul Gala Bute?

Reporter: Cine v-a cerut bani pentru Gala Bute?

Adrian Grădean: N-am nicio implicaţie.

Reporter: Aţi vorbit cu domnul Ştefan Lungu ca să deblocheze sume de bani de la ministerul Turismului?

Adrian Grădean: Nu, n-am vorbit.

În cele din urmă, firma care a sponsorizat Gala a primit pentru amenajarea pârtiilor de la Straja mult peste valoarea contractului. Primarul care a semnat este şi el cercetat. Procurorii spun că a fost generos la îndemnul Elenei Udrea.

Banii primiţi ca recompensă de patronul firmei de construcţii s-au alăturat celor veniţi din multe alte contracte semnate cu statul. A amenajat trei domenii schiabile în Gorj, Harghita şi Hunedoara.

„Succesul în afaceri al lui Adrian Grădean se poate vedea cu ochiul liber. Locuieşte într-o vilă de câteva mii de metri pătraţi în partea de nord a Capitalei. Are, pe malul Lacului Snagov, un mic heliport”, relatează Laurenţiu Rădulescu, corespondent Digi24.

Din afacerea cu Gala Bute au avut de câştigat şi subalternii Elenei Udrea, spun procurorii. Consilierul ei personal ar fi primit aproape un milion de lei, ca să fie intermediar între ministru şi patronul care cerea bani de la stat.

Dacă în faţa reporterilor nu a avut nimic de spus, fostul consilier personal al Elenei Udrea a fost darnic în amănunte cu procurorii. La fel şi cel care era secretar general la Ministerul Turismului. La schimb, anchetatorii vor să îi ţină în arest la domiciliu, nu la Poliţia Capitalei.

Nu de acelaşi tratament are parte fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, acuzat că ar fi făcut presiuni pentru ca zece companii de stat să sponsorizeze Gala Bute.

Procurorii cer Parlamentului să îl cheme la audieri, iar astăzi, Comisia Juridică de la Senat a fost de acord. „Aștept să fiu solicitat de către DNA să pot să lămuresc acele lucruri care au apărut”, a spus actualul senator PNL, scrie digi24.

Citeşte şi: Declaraţia INCENDIARĂ a lui Obreja: Udrea este ŢINTA, iar Serviciile calcă pe CADAVRE

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ