Dragnea: Apreciem că Guvernul Cioloş a luat în considerare deciziile de politică economică ale Executivului anterior

| 16 dec, 13:52

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut miercuri că Guvernul Cioloş a luat în considerare deciziile de politică economică ale Guvernului PSD-UNPR-ALDE - reducerea fiscalităţii şi majorarea veniturilor populaţiei aprobate de Parlament precum şi că "a ţinut cont în mod serios de proiectul de buget lăsat şi pregătit de guvernul anterior", transmite Agerpres.

El a subliniat că grupurile parlamentare PSD au votat proiectul bugetului de stat pentru anul 2016. 

"Principalele măsuri susţinute de PSD şi aliaţii săi au urmărit stimularea mediului de afaceri şi a creşterii economice prin măsurile pe care le ştiţi şi pe care le reamintesc: neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor la asigurări sociale din partea angajatorilor, reducerea TVA la aliment de la 24 la 9% şi a cotei generale de TVA de la 24 la 20%, reducerea impozitului pe dividente de la 16 la 5%. Totodată, am avut ca prioritate adoptarea unor reglementări care să genereze creşterea puterii de cumpărare a cetăţenilor. Se sublinia faptul că reducerea TVA la alimente cu 15 puncte procentuale a contribuit decisiv la creşterea consumului de bunuri alimentare de către cetăţeni. Aceasta deoarece scăderea TVA s-a concretizat aproape integral în diminuarea preţurilor finale la cumpărători, efect care se menţine şi astăzi ceea ce dovedeşte justeţea şi eficienţa acestei decizii economice", a arătat miercuri Dragnea, în plenul Parlamentului, după votarea proiectului legii bugetului de stat pe anul 2016. 

El susţine că "pentru repartizarea mai echilibrată şi echitabilă a creşterii economice realizate, Guvernul PSD-UNPR şi ALDE a folosit intensiv mecanismul creşterii salariului minim". 

"Dacă în 2009 salariul minim era de 600 de lei, în 2013 a crescut la 800 de lei iar în semestrul al doilea din 2015 a ajuns la 1.050 de lei, respectiv cu 75% mai mult decât în 2009. Creşterea anuală între 70 şi 140 de lei a salariului minim respectiv între 10 şi 16% în perioada 2013-2015 au susţinut majorări între 5 şi 9% ale salariului mediu brut. Dacă aceste decizii nu ar fi fost adoptate, repartiţia venitului naţional între salarii şi profitul angajatorilor ar fi fost şi mai accentuată în defavoarea angajaţilor. Necesitatea utilizării mai accentuate a salariului minim ca instrument de politică economică a fost determinată de faptul că, să nu uităm, în anul 2010, Guvernul de dreapta PDL a modificat Codul muncii de o manieră care a condus la slăbirea substanţială a puterii d e negociere a salariaţilor", a explicat Dragnea. 

El a subliniat că pentru a asigura transparenţa şi predictibilitatea în raport cu toţi actorii sociali, evoluţia salariului minim a fost inclus în programul economic asumat de Guvernul anterior. 

"Dorim să subliniem că prin creşterea în ultimul an a salariului minim nu a fost afectată competitivitatea economică a României întrucât în această perioadă România a înregistrat cea mai mare creştere economică dintre statele UE, iar intrările de capital străin au crescut în fiecare an. De asemenea, exporturile au sporit deficitul de cont curent reducându-se de la 4,5% în 2012 la 0,5% în 2014, şi conform estimărilor sunt 1% în 2015. O creştere economică care se realizează inadecvat reprezintă un proces nesustenabil din punct de vedere social şi care va genera tensiuni nedorite de nimeni. În cazul în care salariul minim se menţine la nivelul actual de 1.050 de lei, creşterea prognozată a productivităţii muncii în 2016 va fi de 5,5 %, care va fi mult superioară creşterii remunerării salariaţilor cu doar 1%", a mai spus Dragnea. 

Preşedintele PSD a mai subliniat că, în cazul în care salariul minim se va majora în prima parte a anului 2016 la 1.200 de lei lunar, se va menţine în continuare corelaţia economică adecvată dintre creşterea productivităţii muncii şi creşterea salariului mediu, în sensul că productivitatea va creşte mai mult decât salariul. 

"Deşi PSD şi aliaţii săi politici au redus fiscalitatea prin diminuarea contribuţiilor sociale, a TVA la alimente şi neimpozitarea profitului investit, ponderea veniturilor bugetare în PIB, a crescut de la 31,4% în 2009, la 32,1% în PIB în 2014 şi, conform estimărilor, la 32,3% în 2015. Aceste evoluţii pozitive s-au înregistrat în primul rând datorită combaterii ferme a evaziunii fiscale şi creşterii pe acest fond a gradului de conformare a contribuabililor. Astfel, veniturile din economia internă cresc uşor, de la 30,3% în 2009, la 30,5% estimat în 2015", a adăugat Dragnea. 

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se va demara urgent absorbţia fondurilor europene din acest exerciţiu bugetar, România poate pierde importante resurse destinate dezvoltării economico-sociale. 

"Vă sugerăm să operaţionalizaţi structurile din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, înfiinţate în scopul prioritizării investiţiilor şi monitorizării eficiente a cheltuielilor publice, cu informarea periodică asupra rezultatelor obţinute în aceste domenii. În concluzie, cu menţiunile făcute anterior, considerăm că bugetul pe anul 2016 răspunde într-o mare măsură obiectivelor economico-sociale actuale, iar pentru realizarea unui deficit cât mai mic în execuţie, sugerăm Guvernului Cioloş să asigure continuarea combaterii ferme a evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor din economia internă, concentrarea deosebită pentru absorbţia fondurilor europene, utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice în cadrul execuţiei bugetare şi adoptarea unei decizii cât mai urgente privind data la care se va realiza creşterea salariului minim. În aceste condiţii, grupurile parlamentare ale PSD au votat acest buget", a conchis preşedintele PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 22:38
Albert
UNPR
UNPR sustine majorarea salariului minim pe economie.
16 dec, 18:12
Romanul proletar,Sibian
despre Dragnea
Mai,manipulatule,manipulitrule si manipulantule,de unde-ti provine averea sui lipsa de demnitate si bun simt,sa-ti fie rusine pentru toate tradarile.Cand ai de gand sa-l tradezi si pe coruptul JOHANIS,HOTUL DE CASE DUPA CYUM IL CATALOGA CRISTIANA ANGHEL.vAI DE NOI CU TOTI POLITICIENII CORUPTI SI BLEGI.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ