Dragnea dă 3 milioane de euro pentru Mănăstirea Putna: E Ierusalimul neamului român

| 27 mar, 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale, a semnat, joi, contractul de finantare din fonduri nerambursabile pentru un proiect de restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului si infrastructurii la manastirea Putna, in valoare de peste trei milioane de euro.

"Vorbim azi de peste trei milioane de euro, bani europeni, alocati pentru restaurarea manastirii Putna si a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocati pentru restaurarea si consolidarea Casei domnesti, a atelierelor, a staretiei, a cramei si a chiliilor care fac parte din ansamblul manastirii Putna, dar si pentru sistemul electric si termic al manastirii", a spus Dragnea, dupa ce a semnat proiectul, impreuna cu parintele staret Velnic Mihai, la sediul MDRAP.

Dragnea a spus ca manastirea Putna reprezinta un simbol cultural important pentru Romania, fiind legata direct de domnitorul Stefan cel Mare, care "se odihneste acolo", si de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul roman. 
"Eminescu a spus ca la Putna se afla Ierusalimul neamului roman. E un simbol central pentru cultura romaneasca si acest contract nu reprezinta numai o valoare economica si turistica, ci este vorba de conservarea unui simbol national, cultural al poporului roman, e un simbol al credintei ortodoxe a acestui popor", a spus Dragnea.

El a spus ca proiectul a fost depus de catre staretul manastirii Putna in 2010, dar atunci nu a fost considerat important.

Dragnea a precizat ca a tinut ca proiectul sa fie demarat cat mai repede astfel incat, peste doi ani, cand se vor sarbatori 550 de ani de la ctitorire, manastirea sa arate asa cum se cuvine.

O parte din bani sunt europeni, o parte sunt romanesti

Vicepremierul a mentionat ca suma totala a proiectului este de 3,25 milioane euro, din care suma de la CE este de 3,15 milioane euro iar contributia romaneasca este de 0,11 milioane euro, respectiv 90 - 100.000 de euro. El a spus a lucrarile vor demara de indata.

Dragnea a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca in zilele urmatoare va mai semna doua contacte de finantare pentru o manastire si o biserica veche in Moldova, aflate in Suceava, respectiv Bacau. "E un domeniu caruia ii acordam foarte multa importanta. Discutam de conservarea valorilor culturale, a traditiilor, a unor izvoare istorice cu relevanta", a spus Dragnea.

Proiectul semnat joi este intitulat "Restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului cultural, national si a infrastructurii conexe la Manastirea Putna" si va fi derulat in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Interventie 5.1 - "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe".

Manastirea Putna este prima ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si locul unde se afla mormantul domnitorului. Constructia manastirii a fost finalizata in 1481, aceasta fiind prevazuta si cu incinta fortificata.

Tag-uri: liviu dragnea, Putna
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ