Epistolele lui Băsescu nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise

| 02 apr, 2014

După ce timp de săptămâni la rândul a încercat să oprească implementarea accizei pe carburanţi, invocând tot felul de scenarii apocaliptice, Traian Băsescu a trecut la planul B. Elaborarea de scrisori...

Mai întâi, şeful statului i-a adresat o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prin care solicită Parlamentului să respingă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi. “Această taxă este abuzivă şi profund nocivă pentru o mare parte a mediului economic şi populaţie. (…) Stimate domnule Preşedinte, va rog să luaţi în considerare elementele prezentate mai sus şi să respingeţi cât mai repede cu putinţă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi. (…) Fac un apel la dumneavoastră ca, împreună cu parlamentarii majorităţii din arcul guvernamental, să puneţi interesul românilor mai presus de interesul baronilor locali”, se arată în finalul scrisorii.

Doar că demersul preşedintelui Băsescu nu se opreşte aici. Înainte de a pleca spre Bruxelles, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă în care preciza că va trimite o scrisoare similară fiecărui deputat în parte. "În cursul zilei de astăzi sau cel mai târziu mâine, voi transmite o scrisoare, cu acelaşi conţinut şi aceleaşi argumente, fiecărui parlamentar membru al Camerei Deputaţilor. (…) Această acţiune are rolul de a atenţiona că politica fiscal bugetară este greşită şi că nu putem avea un buget mai mare cu 17 miliarde de lei faţă de execuţia bugetară a anului trecut". Totodată, şeful statului a adăugat că politica de introducere a 35 de taxe noi, plus taxa pe infrastructuri, plus acciza pe combustibil, este "greşită".

Cele două acţiuni ale preşedintelui vin la scurt timp după ce şi premierul Victor Ponta a fost notificat prin intermediul unei scrisori cu privire la efectele aşa-zis catastrofale ale introducerii accizei la combustibili.

Desigur, miza principală a insistenţei afişate de preşedintele Băsescu pe tema accizei este una electorală. Şeful statului speră că, rostogolind săptămâni la rândul această temă, va determina o negativizare a imaginii guvernării şi va oferi totodată un culoar favorabil PMP.

În realitate însă, calculul liderului de la Cotroceni este greşit. După ce în 2010 a girat tăieri masive ale salariilor bugetarilor şi a susţinut politicile iraţionale ale Guvernului Boc privind creşterea fiscalităţii, discursul preşedintelui Băsescu nu poate fi unul credibil şi nu are cum să convingă. Dimpotrivă, abordările şefului statului sunt probe elocvente ale fariseismului său – taxele din care era alimentată clientela portocalie erau bune în 2010, în timp ce eforturile Cabinetului Ponta de a păstra echilibrele macroeconomice prin actuala acciză sunt rele şi profund condamnabile.

Cel mai probabil, Traian Băsescu se bazează pe un calcul greșit, mizând pe faptul că românii au memorie scurtă și au dat uitării politicile de austeritate introduse cu forţa, într-un dispreţ total faţă de populaţie. Dacă şeful statului îşi fundamentează strategia pe acest element, atunci atât el cât şi PMP-ul vor avea mari surprize în anul electoral 2014 în sensul că s-ar putea ca s-ar putea să nici nu treacă pragul electoral la alegerile europarlamentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 apr, 2014
drojdie stricata psd-ista
ce ,,jurnalisti penibil" puteti fi si Doamne fereste daca continuati tot asa ce pleava a societatii o sa ajungeti!!!
P'arcati fi d'aia promovati de coana andronescu si psd...studenti fara bacalaureat...Dar voi sunteti chiar mai rau ! FARA NICIO EDUCATIE...FARA CARACTER.
Ati fost plamaditi din drojdie stricata si-ati crescut prost...prost de tot!
Asa aluat stricat il scuipi si te strambi cum ai pus gura pe el!!! Sheet!!!
02 apr, 2014
Drojie psd-ista stricata
ce ,,jurnalisti penibil" puteti fi si Doamne fereste daca continuati tot asa ce pleava a societatii o sa ajungeti!!!
P'arcati fi d'aia promovati de coana andronescu si psd...studenti fara bacalaureat...Dar voi sunteti chiar mai rau ! FARA NICIO EDUCATIE...FARA CARACTER.
Ati fost plamaditi din drojdie stricata si-ati crescut prost...prost de tot!
Asa aluat stricat il scuipi si te strambi cum ai pus gura pe el!!! Sheet!!!
02 apr, 2014
ionel
.............
Si tu care ai scris articolul , ma intreb ce culoare ai ?
Care e pretul tau ?
Adevarul doare , dar asta e romania ziaristi si ziaristi , minciuni si minciuni.
Mergi acasa si nu mai iesi ...
02 apr, 2014
goPontaNemaPresident
suntem in Romania anului 2014
s-a marit acciza in 2014
a marit-o Ponta
noi votam in 2014
restul este text prelucrat de Palada si Sultanescu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ