Fostul secretar de stat, Valentin Preda, trimis în judecată de DNA

| 06 iun, 2014

Valentin Răducu Preda, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor la data faptelor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni, Octavia Mihaela Vasile, Marius Irofte, Cătălin Radu, administrator al unei societăţi comerciale, Tudor Gabriel Bohîlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor la data faptelor, Elena Simina Hulubariu şi Lavinia Geanina Cazan.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 26 noiembrie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu în legătură cu săvârşirea de către inculpaţii Andrei Caunii, Tudor Bohîlţeanu, Cătălin Radu şi Răducu Valentin Preda a mai multor infracţiuni de corupţie.

Din materialul probator a rezultat că la data de 28 noiembrie 2012, Bohîlţeanu şi Cătălin Radu trebuia să se întâlnească cu Valentin Preda pentru a-i remite acestuia din urmă suma de 50.000 de euro.

În acest scop, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, avându-se în vedere iminenţa comiterii unei infracţiuni de corupţie, a fost constituită o echipă complexă formată din procuror, ofiţeri de poliţie judiciară, echipă din care făcea parte şi Dan Manolachi.

În perioada imediat următoare, poliţistul Dan Manolachi a vorbit la telefon cu o persoană, după care s-a întâlnit cu aceasta, mai întâi în faţa sediului DNA Bucureşti.

Ulterior acestei discuţii, persoana cu care s-a întâlnit Manolachi a anunţat despre acţiunea DNA, atât pe Valentin Preda, cât şi pe Tudor Bohîlţeanu, căruia i-a transmis să-şi anuleze toate întâlnirile din ziua respectivă.

După eşuarea constatării în flagrant a infracţiunilor, urmare a informaţiilor furnizate de Dan Manolachi, cercetările cu privire la aceste infracţiuni au continuat.

La data de 11 septembrie 2010, CNADNR a anunţat prin SEAP organizarea unei licitaţii deschise pentru atribuirea contractului având ca obiect servicii aferent introducerii unui sistem informatic integrat, implementat la cheie pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei.

Câştigătoarea licitaţiei a fost o asociere dintre 2 societăţi comerciale, una dintre ele fiind reprezentată de Andrei Caunii.

În perioada negocierilor dintre CNADR şi firma câştigătoare a licitaţiei, mai precis în perioada 24.09.2012 - 1.11.2012, Tudor Bohîlţeanu s-a întâlnit cu Andrei Caunii, iar ultimul s-a arătat nemulţumit de faptul că se trenează această procedură.

Tot în contextul acestor discuţii, Caunii l-a rugat pe Bohîlţeanu să-l informeze şi pe Valentin Preda, cu privire la stadiul negocierilor şi la faptul că acestea trenează.

În cursul lunii septembrie 2012, directorul general a CNADNR a avut mai multe discuţii, în acest sens, cu Valentin Preda privind modalitatea în care decurg negocierile pentru atribuirea contractului de extindere a sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei prin negociere directă.

Într-un final, urmare a acestor intervenţii, contractul a fost semnat de părţi la data de 1.11.2012.

Ulterior, la datele de 15 şi 19.11.2014, firma câştigătoare a licitaţiei a emis 2 facturi fiscale în valoare de 16.437.061 lei, plata efectivă pentru una dintre ele fiind efectuată în data de 27.11.2012, urmare a diligenţelor depuse de Valentin Preda şi Tudor Bohîlţeanu pe lângă factorii de conducere din CNADR.

În acest context, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că pentru intervenţiile sale pe lângă persoane cu funcţii de conducere din CNANDR, în vederea efectuării plăţii către firma respectivă, Caunii trebuie să-i remită 50.000 euro.

Tot în această perioadă, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că are nevoie de o sumă mai mare de bani şi i-a sugerat acestuia să-i transmită lui Caunii, că pentru intervenţiile sale să-i remită în total suma de 200.000 euro, motivând că este campanie electorală şi are nevoie de bani.

Andrei Caunii a acceptat să remită suma de 200.000 euro lui Valentin Preda, numai în ipoteza în care va încasa o sumă mai mare de la CNANDR, propunând totodată să emită o factură cu o valoare mai mare, urmând ca CNANDR să facă plata şi acestei facturi.

Potrivit planului infracţional, după ce CNADNR făcea plata către firma lui Andrei Caunii, acesta trebuia să remită suma de 200.000 euro către Valentin Preda prin intermediul societăţii lui Radu Cătălin.

O altă problemă pe care au întâmpinat-o Bohîlţeanu şi Radu Cătălin era aceea că nu puteau să retragă din bancă, în aceeaşi zi, respectiv 28.11.2012, suma de 200.000 euro, motiv pentru care au stabilit să-i remită lui Valentin Preda doar o primă tranşă, respectiv 50.000 euro.

La data de 28.11.2012, Bohîlţeanu trebuia să se întâlnească cu Elena Hulubariu pentru a-i remite acesteia suma de 50.000 de euro, însă întâlnirea nu a mai avut loc.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui număr de 435 părţi sociale, deţinute de Andrei Caunii la societatea comercială respectivă, reprezentând cota sa de participare la beneficiile şi pierderile societăţii, alături de instituirea sechestrului asigurator asupra unei clădiri, situată în situat în Bucureşti, ce are valoarea de inventar în sumă de 6.184.568,88 lei, bun imobil aflat în patrimoniul firmei respective.

De asemenea s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile/imobile, aflate în proprietatea/posesia lui Dan Manolachi, până la concurenţa sumei de 40.000 lei.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ