CM 2014. Olanda a umilit campioana mondială Spania cu scorul de 5-1

| 13 iun, 2014

Echipa Olandei a surclasat formaţia Spaniei cu scorul de 5-1 (1-1) şi a produs prima mare surpriză a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia, vineri, la Salvador, pe Arena Fonte Nova, în Grupa B.

Olanda şi-a luat revanşă într-un mod incredibil, după finala pierdută în prelungiri la Mondialul din 2010, prin golurile marcate de Robin van Persie (44, 72), Arjen Robben (53, 80) şi Stefan De Vrij (64), golul de onoare al ibericilor fiind semnat de Xabi Alonso (27 - penalty).

Campioana mondială a mizat, ca de obicei, pe posesie, dar olandezii au fost aproape să dea lovitura în minutul 8, când Sneijder, la selecţia 100, a scăpat singur, dar a tras modest şi Casillas a salvat golul.

Spania a construit cu atenţie, accelerând la un moment dat, astfel că Diego Costa a fost blocat in extremis de Vlaar (13). O nouă verticalizare l-a adus în poziţie bună pe David Silva (20), dar şi acesta a fost blocat în careu de apărarea batavă. Diego Costa s-a desprins în minutul 26 şi a fost agăţat de De Vrij în suprafaţa de pedeapsă, iar penalty-ul a fost transformat de Xabi Alonso: 1-0. Pentru jucătorul lui Real Madrid a fost al doilea său gol la Cupa Mondială, precedentul fiind înscris în urmă cu exact opt ani, pe 13 iunie, împotriva Ucrainei, la Leipzig.

''Portocala mecanică'' a ieşit la atac, a avut câteva acţiuni, dar nefinalizate, fiind de remarcat un şut de la distanţă al lui De Jong (35), reţinut în doi timpi de Casillas.

''La Roja'' a avut şansa desprinderii, în min. 43, când Silva a rămas singur cu Cillessen, dar portarul olandez a salvat in extremis golul.

La faza următoare, Blind a centrat lung, van Persie s-a desprins şi a marcat din plonjon cu capul peste Casillas, prins ieşit din poartă: 1-1 (44). Van Persie a devenit primul fotbalist olandez care marchează la trei Cupe Mondiale.

În schimb, Casillas a primit gol după 477 de minute consecutive în care a închis poarta Spaniei la CM, aceasta fiind a treia cea mai bună performanţă a unui portar la Cupa Mondială. Recordul este deţinut de italianul Walter Zenga, cu 517 minute fără gol încasat, la CM 1990.

La reluare, Olanda a jucat excelent şi a reuşit să preia conducerea, în min. 53, când Arjen Robben a marcat după ce l-a întors pe fundaşul Pique, centrarea venind, ca şi la primul gol batav, de la fundaşul Daley Blind: 1-2. Robben a ajuns la patru goluri marcate la trei turnee finale, alăturându-i-se lui van Persie.

Diego Costa a fost iertat de un cartonaş roşu, după ce l-a lovit fără minge pe fundaşul Bruno Martins Indi (55).

Olanda a fost aproape de a decide soarta partidei, la capătul unei contre, dar şutul lui van Persie s-a dus în bara transversală (60). Batavii au marcat şi al treilea gol, prin fundaşul Stefan De Vrij (64), în urma unei lovituri libere executate de Sneijder, dar golul a fost precedat de un fault la portar comis de van Persie: 1-3.

Ibericii au fost aproape de a reveni în joc, dar golul lui Silva a fost anulat pentru ofsaid (67), după ce Cillessen a deviat mingea trimisă de Pedro.

Olanda a continuat să fie periculoasă, iar Casillas a respins cu piciorul şutul trimis de Wijnaldum (70). O gafă a portarului iberic a completat umilinţa campioanei mondiale, iar van Persie a realizat dubla (72): 1-4.

Robben a reuşit şi el dubla, ducând scorul la proporţii incredibile, 5-1 pentru Olanda, în minutul 80, după o cursă de 50 de metri la capătul căreia s-a jucat cu apărarea iberică. În plus, Iker Casillas a mai salvat goluri ca şi făcute la Wijnaldum şi Robben (87). Torres a irosit şi el o situaţie imensă în prelungiri (90+1).

Spania nu a primit mai mult de trei goluri într-un meci de Cupă Mondială din Brazilia 1950, când Selecao o surclasa cu 6-1.

Miercuri 18 iunie vor avea loc următoarele partide din Grupa B, Australia - Olanda (19,00, la Porto Alegre, şi Spania - Chile (22,00), la Rio de Janeiro.

Spania a pierdut primul meci şi în 2010 (0-1 cu Elveţia), iar apoi a câştigat titlul mondial.

Spania - Olanda 1-5 (1-1)

Au marcat: Xabi Alonso (27 - penalty), respectiv Robin van Persie (44, 72), Arjen Robben (53, 80), Stefan De Vrij (64).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ