Gelu Duminică, sociolog: Măsura liberalilor de a dubla alocaţia echivalează cu un ATENTAT la economia naţională

| 21 mai, 10:03

Directorul organizaţiei neguvernamentale Agenţia Împreună, Gelu Duminică, susţine că masura cu un impact bugetar de aproximativ jumatate de miliard de euro pe an fara sa stii de unde iei banii poate echivala cu un atentat la economia nationala. De asemenea, acesta susţine că masura nu ar ajunge la cei mai defavorizati copii din România.

"Romania are cam 3,5 milioane de copii pentru care se platesc alocatii. La cuantumul actual, aceasta masura necesita undeva peste 400 de milioane de euro/an. Astazi, parlamentul a decis dublarea ei (la propunerea opozitiei) fara a avea la baza o analiza socio-economica care sa releve impactul asupra bugetului.

Cateva chestii „aruncate” la cald:
- Politicianul roman (si mai ales cel „liberal”) nu a invatat nimic din experienta ultimilor ani: populismul ieftin nu mai prinde la electorat asa cum o facea acum 10 ani. Plus, ar trebui sa le explice cineva ca aceasta masura nu are nicio legatura cu liberalismul……

- Este clar ca masura ofera, in teorie, un sprijin financiar necesar familiilor nevoiase. Nu are insa o foarte mare importanta pentru familia din clasa de mijloc (suma era oricum neglijabila si inainte) si nu are nicio importanta pentru familiile cu o situatie financiara buna, spre foarte buna. Daca cumva s-a gandit ca prin alocatie sa se sprijine familiile din grupurile dezavantajate, sunt sigur daca se consultau 2 specialisti in domeniu le dadeau idei mult mai bune si cu un impact direct mult mai mare.

- Se spune ca o astfel de masura, chiar daca este gandita pentru cei aflati in nevoie, are ca principal beneficiar clasa de mijloc. Pentru cine nu stie, pentru copiii cu varsta scolara alocatie este conditionata de prezenta la ore. Absenteismul/Abandonul in randul acestor copii este foarte mare, ceea ce inseamna ca este foarte posibil ca o astfel de masura sa nu produca nicio schimbare. Asa ca, beneficiarii reali vor fi copiii familiilor din clasa de mijloc, care oricum nu puneau mare pret pe alocatie.

- Exista o organizatie care promoveaza un model de participare (pre)scolara oferind un „cupon pentru hrana” de 50 de lei familiei. Cam asta a facut parlamentul acum (dand doar 42, ce-i drept) pentru toti copiii. Daca ar fi sa sustinem idea respectivei organizatii, din acest moment ar trebui sa vedem o crestere a participarii scolare a copiilor proveniti din medii defavorizate (repet, alocatie este conditionata de prezenta scolara pentru copiii cu varsta de peste 6 ani). Sunt gata sa pariez ca acest lucru nu se va intampla….
- Sa iei o masura cu un impact bugetar de aproximativ jumatate de miliard de euro pe an fara sa stii de unde iei banii poate echivala cu un atentat la economia nationala. Sau, in cazul in care aceasta lege nu se aplica – si nu ar fi prima data, ar fi inselaciune. Ambele sunt delicte, pedepsite de lege!", scrie sociologul Gelu Duminică pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi:  Ponta: Am vorbit de două ori cu președintele despre dublarea alocațiilor. Bugetul nu este sac fără fund

Ce spun elevii

"Reprezentanții elevilor consideră că suma de 42 de lei pe lună, adică aproximativ 1,5 lei pe zi, reprezintă o sumă care nu doar că nu acoperă cheltuielile necesare pentru educație și dezvoltare armonioasă, dar nu poate asigura nici minima întreținere a copilului.

România se prezintă ca ultimul stat din Uniunea Europeană la nivelul alocației primite brut, la nivelul alocației raportate la nivelul de trai, la nivelul procentului din Produsul Intern Brut acordat educației. Până când importanța implicării în educație și transformarea ei în prioritate națională nu este pe deplin înțeleasă, sistemul românesc împreună cu toți actorii, elevi, părinți, profesori, sunt damnați la o plafonare continuă. Iar alocația nu este menită să acopere doar nevoile orientate către educație, ci și asigurarea unei creșteri armonioase, în condiții bune de trai, a tuturor copiilor. Cu toate că decizia luată este extrem de binevenită și opinată, elevii consideră că inițiativa trebuie să aibă continuitate și astfel finanțarea educației copiilor și mărirea graduală a alocațiilor și a implicării bugetare în domeniul tinerilor și capacitării lor să crească", se arata in pozitia oficiala a Consiliului Elevilor.

,,

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ