Gheorghe Stelian: I-am dat lui Cocoş Dorin, în tranşe, aproximativ 10 milioane de euro (UPDATE)

| 05 dec, 2014

Gheorghe Stelian, omul de afaceri care de la care a pornit Dosarul Retrocedărilor, le-a declarat anchetatorilor că i-a dat lui Dorin Cocoş 10 milioane de euro pentru a-l ajuta să primească despăgubiri mai mari pentru un teren din Bucureşti.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian a declarat în faţa anchetatorilor că i-a dat lui Dorin Cocoş, în tranşe, suma de 10 milioane de euro, după ce acesta a intervenit pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu acordarea de despăgubiri pentru un teren din Bucureşti, se arată în motivarea arestării preventive a altei inculpate din dosar, Crinuţa Dumitrean.

Citeşte şi: DNA: Alina Bica lăuda profesionalismul evaluatorului, deşi acesta a supraevaluat grosolan terenul

În declaraţia sa, Gheorghe Stelian a susţinut că persoana care ar fi intermediat obţinerea despăgubirilor ar fi Sergiu Diacomatu, la acel moment vicepreşedinte al ANRP.

"În cursul anului 2010, am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După ce am achiziţionat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acţiuni la Fondul Proprietatea. (...) Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP. (...) Cu toate acestea Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului. (...) Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite, i-am remis lui Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înţelegerii avute. Tot după soluţionarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoş l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreşedinte ANRP, despre care am înţeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoş", se arată în declaraţia lui Gheorghe Stelian.

Citeşte şi: Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, arestată preventiv

La rândul său, Sergiu Diacomatu a confirmat faptul că Dorin Cocoş, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoş, a intervenit pentru soluţionarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. Discuţiile dintre Diacomatu şi Dorin Cocoş ar fi avut loc la un hotel din Bucureşti, în cursul anului 2010.

'La una din aceste întâlniri, spre sfârşitul anului 2010 (...), Dorin Cocoş mi-a înmânat un bileţel cu numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu rapiditate a acestui dosar (...). Îmi amintesc că după primirea numărului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat şi am constatat că solicitantul din acest dosar de despăgubire era Gheorghe Stelian (...). În momentul în care am primit bileţelul de la Dorin Cocoş nu mai era nimeni în preajma noastră', se arată în declaraţia lui Diacomatu.

Citeşte şi: Elena Udrea o apără pe Alina Bica: Eu m-am opus numirii ei

El a susţinut că, în urma discuţiei avute cu Dorin Cocoş, a votat în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP în favoarea acordării despăgubirilor stabilite de evaluator.

'Cu privire la dosarul Gheorghe Stelian ştiu că a fost introdus în comisia din 26.02.2011 pentru aprobarea raportului de evaluare, dar întrucât valoarea foarte mare a acestui dosar a ridicat suspiciuni în rândul membrilor comisiei CCSD, s-a hotărât convocarea evaluatorului (...). Aduc la cunoştinţă că Alina Bica - reprezentantul Ministerului Justiţiei a făcut această solicitare, care a fost aprobată de membrii CCSD (...). Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble', a mai afirmat Sergiu Diacomatu.

Citeşte şi: Cătălin Teodorescu, cercetat sub control judiciar. Șefii i-au cerut demisia din PDL

Procurorii DNA i-au reţinut pe şefa DIICOT, Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, Crinuţa Dumitrean, Dorin Cocoş, în dosarul Retrocedărilor, în care omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit despăgubiri supraevaluate de trei ori (60 milioane de euro) în 2011, pentru un teren din Capitală. Terenul a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L.

Citeşte şi: Dosarul Bica: Reţeaua despăgubirii ilegale

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ