În ce fel continuă Guvernul politica de reducere a taxelor

| 28 iul, 2014

Reducere CAS. Congresul comun PNL-PDL a însemnat mult zgomot pentru nimic. Suficient însă pentru a deturna atenţia de la măsurile recente ale Executivului pe zona fiscală care pun faptele mai presus de vorbe.

Reducere CAS. După ce s-a luptat cu preşedintele Băsescu pentru reducerea CAS cu 5% - şeful statului trimiţând între timp proiectul spre reexaminarea Parlamentului – iată că Guvernul Ponta continuă politica de reducere a taxelor. Este dovada vie a faptului că Executivul îşi respectă angajamentele asumate în faţa românilor, în coordoantele programului de guvernare.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

O politică fiscală mai flexibilă care să rezulte şi într-o scădere a taxelor reprezintă un adevărat balon de oxigen atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri. În aceeaşi logică se încadrează şi recenta decizie a Guvernului privind renunţarea la impozitarea suplimentară în cazul persoanelor care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu. Motivaţia este cât se poate de simplă – vechea grilă de impozitare, care presupunea creşterea exponenţială a taxelor în funcţie de numărul de proprietăţi deţinute, era inechitabilă. Mai mult, vechiul regim crea de multe ori confuzii şi inadvertenţe, generând astfel probleme de administrare.

Mai precis, legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu. Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată.

Conform noului proiect de Cod Fiscal aflat în dezbatere, scăderi de impozite vor fi aplicabile şi autotirusmelor. Astfel, pentru vehicule cu o capacitate cilindrică între 2.001 cm3 si 2.600 cm3 inclusiv, impozitul va scădea de la 72 lei la 60 lei/200 cm3, reducerea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari, de peste 3.000 cm3, de la 250 la 150 lei/200 cm3.

Citeşte şi: Reducerea CAS vs. creșterea salariilor. Ce este mai bine pentru români

Acestea sunt numai câteva din reducerile care vor fi implementate în viitorul Cod Fiscal. Proiectul se află deocamdată pe masa Guvernului. Premierul Ponta a precizat însă că, până în septembrie, ministrul Finanţelor va discuta despre acest proiect cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic şi presa de specialitate astfel încât forma finală a noului Cod Fiscal să fie pe deplin agreată.

Şi de această dată însă, măsurile de scădere a taxelor, odată aprobate de Executiv şi apoi adoptate de către Parlament, vor trebui să treacă prin acelaşi traseu procedural care presupune promulgarea de către preşedintele Băsescu. Iar dacă şeful statului va dori să joace din nou la intimidare, împiedicând măsurile Guvernului Ponta, atunci cei care vor avea de suferit vor fi, în final, tot cetăţenii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ