Încearcă Băsescu să blocheze scăderea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit?

| 17 mar, 2014

Fiind conştient că nu se pot lua măsuri de relaxare fiscală fără resurse bugetare, Traian Băsescu urmăreşte destabilizarea bugetară. Creşterea taxei pe acciză este singura soluţie care poate asigura veniturile necesare scăderii CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Prin urmare, şeful statului face un joc populist.

Coaliţia guvernamentală şi-a reasumat angajamentul USL de neimpozitare a profitului reinvestit şi de scădere a CAS. Revalorizarea acestor măsuri de către Cabinetul Ponta III reprezintă angajamente prioritare al guvernului, în linia continuării politicilor din cei aproape doi ani de guvernare care au dus la stabilizarea macroeconomică şi la obţinerea unor performanţe notabile de către România în interiorul Uniunii Europene.

Cele două măsuri economice ce au ca scop relaxarea fiscală trebuie să aibă însă o acoperire bugetară completă pentru a nu crea noi dezechilibre macroeconomice. În acest sens, Guvernul a depus eforturi pentru a înregistra creşteri bugetare prin implementarea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litru la carburanţi. Momentul adoptării CAS-ului redus şi a scutirii de la impozitare a profitului reinvestit va fi însă stabilit în urma unei analize temeinice pe care o va pregăti Guvernul pentru negocierile din aprilie cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi FMI. Contrar declaraţiilor preşedintelui Băsescu, o astfel de măsură nu poate fi decisă unilateral de către guvern.

În acest context, declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa implementării noii taxe pe combustibili sunt populiste. Acesta susţine scăderea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, dar critică introducerea noului impozit, fără a preciza însă şi sursele bugetare pentru susţinerea celor două măsuri economice. Retorica populistă susţinută de Traian Băsescu este confirmată şi de faptul că acesta a promulgat bugetul pe anul 2014 în condiţiile în care acesta a fost alcătuit în baza implementării unei taxe suplimentare pe carburant. Acciza pe combustibili este absolut necesară pentru asigurarea surselor de finanţare necesare îndeplinirii unor măsuri de relaxare fiscală.

Fiind conştient că nu se pot lua măsuri de relaxare fiscală fără resurse bugetare, Traian Băsescu urmăreşte destabilizarea bugetară. Creşterea taxei pe acciză este singura soluţie care poate asigura veniturile necesare scăderii CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Prin urmare, şeful statului face un joc populist, refuzând o măsură necesară implementării unui pachet de măsuri ce va genera locuri de muncă şi implicit bunăstare pentru români.

Altfel spus, în timp ce Executivul condus de Victor Ponta şi-a asumat un plan raţional prin care încearcă o distribuire echitabilă a resurselor bugetare şi să acţioneze treptat în direcţia reducerii fiscalităţii, preşedintele Băsescu vizează dinamitarea climatului macroeconomic favorabil, obţinut cu atâtea eforturi în anii anteriori.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu este cel mai puţin îndreptăţit să dea sfaturi despre despre implementarea taxei pe combustibil. Ca ministru al Transporturilor, acelaşi Traian Băsescu a introdus celebra taxa de drum sub incripţia “aici sunt banii dumneavoastră”. Taxa a fost colectată, drumurile au rămas în aceeaşi stare. Acelaşi Traian Băsescu gira de la Cotroceni planul Guvernului Boc privind creşterea de taxe şi curba măsurilor de asuteritate impuse românilor în anul 2010. Deci, a predica acum brusc nevoie unei relaxări fiscale generalizate devoalează o retorică contraproductivă ce nu are nimic în comun cu menţinerea indicatorilor macroeconomici în parametrii optimi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 mar, 2014
casio
O acciza folosita la toate
D-le Andrei ma ingrijorezi .....atat de tanar si de partinitor?Cu cine...cu Ponta,un plagiator,un mitoman,un mitocan...asta iti doresti pentru viitorul tau: taxe si minciuni?Exista o vorba prin batrani ca mine"cum iti asterni asa dormi"
17 mar, 2014
Liviu
Acum am vazut
Acum am vazut ca tu esti platit sa fii anti-Basescu. Nu conteaza ce face - e foarte rau pentru tara. am priceput. Oricum, pentru mine esti un jeg de om. Nu judeci realitatea. De fapt nu judeci. Nu sunt fan Basescu, dar nici nu as arunca cu pietre intr-un om, fara sa am motive reale. Acum, o sa iasa de la presedentie Basescu, dar mi-as dori sa vina cineva care sa va distruga PSD-ul, partidul care a distrus tara asta de la 89 incoace, sub diferite forme ( FSN, PSDR, sau cum dreaq s-a mai numit). Presupun ca taica-tu e din PSD, iar tu un jeg de om, nu faci decat sa sustii partidul lu` tata, ca asa ai ajuns sa scrii la ziar. Va urasc pe toti ca va bateti joc de tara asta. :((((((((
17 mar, 2014
Liviu
EStai prost cu matematica?
Colegu`, dar ai cam lipsit la orele de matematica, si vad ca gandesti cam ingust. Cresterea pretului la carburant va determina o crestera generala a preturilor, in toate domeniile. Asta inseamna ca si painea si laptele si carnea, absolut la toate produsele , preturile vor creste. Ca o sa platim mai putin la CAS, va fi , fix-pix. Acea scadere nu va acoperi toate celelalte cresteri. In concluzie, noi, romanii, vom ramane si cu mai putini bani in buzunare. Daca o sa faci niste calcule din punct de vedere economic o sa vezi ca am dreptate. Dar, Ponta are grija sa se joace cu mintile romanilor, iar majoritatea, crede toate balivernele astuia. Nu face altceva decat sa ne mai goleasca buzunarele. Initial a spus ca banii vor fi folositi exclusiv pt autostrazi, acum sunt pentru CAS? Mare mincinos .......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ