Iohannis așteaptă de un an preluarea PNL și angajarea în cursa prezidențială

| 03 iun, 2014

Varianta Klaus Iohannis – candidat la președinție nu este una nouă, aceasta fiind vehiculată în interiorul PNL încă de la intrarea în partid a edilului Sibiului, în februarie 2013, direct în funcția de prim-vicepreședinte.

Klaus Iohannis este agentul electoral al liberarilor, menit să îl recredibilizeze pe Crin Antonescu după înfrângerile suferite până acum, sau chiar să îi ia locul, ca soluție de avarie pentru candidatura la alegerile din toamnă, dacă va fi nevoie.

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a povestit, luni seară, că o candidatură a lui Iohannis la prezidențiale era luată în discuție de conducerea liberarilor încă de la mijlocul anului trecut: ”Eu am aflat în august 2013, știam că la vârful PNL era luată în calcul posibilitatea ca domnul Antonescu să se retragă, inclusiv din candidatura pentru prezidențiale, și să-l lase pe Klaus Iohannis. Știam din interiorul PNL-ului, nu din alte surse.”

De anul trecut, Crin Antonescu a pierdut mare parte din capitalul său de încredere, din cauza tensiunilor pe care le-a provocat în interiorul USL și cu premierul Victor Ponta în mod special, cele care au dus în cele din urmă la disoluția alianței, precum și din cauza renunțării la lupta cu regimul lui Traian Băsescu – toate culminând cu mutarea PNL-ului în grupul popularilor europeni și fuzionarea cu democrat-liberalii.

Antonescu a fost magnetul nemulțumirilor stârnite, atât în rândurile electoratului liberal, cât și în cele ale conducerii partidului. Fostul președinte PNL este recunoscut ca fiind cel care și-a trădat foștii aliați, a schimbat armele în lupta cu locatarul de la Cotroceni, a falsificat voința electoratului din 2012 și din 2014 și i-a predat lui Iohannis un partid slab, după un rezultat slab în alegeri, doar ca să definitiveze uniunea cu tabăra lui Blaga, Boc și Anastase.

Însă nu e cazul să ne păcălim: alianța cu PDL a fost stabilită de Antonescu, afilierea la grupul popularilor a fost stabilită de Antonescu, iar Iohannis, cel care se ocupă acum de management-ul fuziunii, este tot omul lui Crin Antonescu. “Din momentul în care s-a rupt USL-ul, mi se pare că toți acești pași au fost programați de Crin Antonescu, Klaus Iohannis și probabil un cerc restrâns din conducerea PNL,” a explicat Sebastian Lăzăroiu, actual membru al Fundației Mișcarea Populară.

Iohannis vine acum din postura de om politic ‘proaspăt’, pentru că nu este asociat de opinia publică cu luptele de până acum de pe scena politică, decât cel mult cu episodul ruperii USL. Dar Klaus și Crin joacă pentru aceeași echipă, și este încă puțin probabil ca oamenii din spatele celor doi să decidă înlocuirea candidatului la președinție încă de pe acum. Primarul Sibiului este folosit deocamdată pentru a-l recredibiliza pe Antonescu, și în primul rând în fața electoratului lui Băsescu și al PDL-ului, iar Antonescu nu va fi aruncat la coș decât dacă sau atunci când “planul B – Iohannis” va demonstra în mod cert că are șanse mai mari la președinție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ