Iohannis – cu sabia legii încălcate deasupra capului

| 05 oct, 2014

Încă de la momentul la care și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României, Klaus Iohannis și susținătorii săi s-au dat peste cap în încercarea de a-i convinge pe români că dosarul său de incompatibilitate aflat pe rolul ICCJ nu reprezeintă nici pe departe o amenințare pentru candidatura sa.

Aparent impasibil, primarul Sibiului și-a păstrat calmul chiar și atunci când Curtea a stabilit primul termen de judecată, insistând că nu va avea nicio problemă în a obține din partea instanței supreme confirmarea verdictului Curții de Apel, care a invalidat raportul ANI prin care era declarat incompatibil, pe motiv ca a deținut simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Cu toate acestea însă, pentru cei care au ceva cunoștințe juridice, lucrurile nu stau nici pe departe atât de bine pentru candidatul ACL precum ar vrea domnia-sa să ne facă să credem. O spune chiar instanța supremă, prin raportul în urma căruia a fost admis recursul ANI la hotărârea Curții de Apel.

În legătură cu acest raport, trebuie spus că el face parte din procedura judiciară comună, care cere ca un judecător asistent să evalueze admisibilitatea cauzei, înainte ca procesul efectiv să înceapă. Iar rezultatele acestei evaluări îi sunt defavorabile actualului primar al Sibiului, care a sperat că lucrurilese vor rezolva rapid, fie pe motive de formă, fie de fond, iar recursul ANI va fi pur și simplu respins.

Numai că, prin raportul prezentat la ICCJ, judecătorul asistent a constat că sunt îndeplinite condițiile de formă necesare, că termenul a fost respecat și că există motivație juridică. De asemenea, iar aici motivele de îngrijorare pentru Klaus Iohannis se amplifică simțitor, în raportul respectiv se constată că în cazurile similare nu s-a conturat o practică constantă la nivelul ICCJ, în fiecare speţă fiind analizată situaţia de fapt specifică, astfel cum aceasta rezultă din actele dosarului.

Altfel spus, în ciuda calmului afișat de Iohannis și de oamenii lui, care tot aduc în discuție hotărârea Curții de Apel pentru a demonstra că nu există niciun pericol ca ICCJ să dea o sentință defavorabilă primarului Sibiului, în realitate lucrurile nu stau nici pe departe așa. Instanțele au judecat pțnă în prezent de o manieră neunitară, ceea ce înseamnă că verdictul Curții de Apel ar putea fi fără probleme răsturnat de către Înalta Curte.

Punând lucrurile în acestă perspectivă imoralitatea candidaturii lui Klaus Iohannis la Președinția României devine de necontestat. Și aceasta pentru că, departe de a fi o formalitate lipsită de relevanță, așa cum Iohannis a încercat să convingă opinia publică, procesul de la ICCJ poate avea consecințe juridice dintre cele mai serioase în ceea ce îl privește și care l-ar face incompatibil cu funcția de șef al statului. Iar în acest context, ar fi fost un gest de minimă decență față de electorat să renunțe la a mai candida cu sabia legii deasupra capului, sugerând că dorește să se pună la adăpost de brațul lung al Justiției, sub umbrela imunității prezidențiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ