Judecătoare ÎCCJ urmărite penal pentru corupție

| 16 iun, 2014

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acuzate de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Potrivit DNA, în sarcina judecătoarei Gabriela Bîrsan, fost preşedinte al secţiei de contencios administrativ şi fiscal de la ÎCCJ, s-au reţinut două acte materiale de abuz în serviciu contra intereselor publice, având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, luare de mită, trafic de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În cazul Iulianei Puşoiu, judecător ÎCCJ -Secţia de contencios administrativ şi fiscal la data faptelor, în prezent notar, au fost reţinute două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals.

În acelaşi dosar, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi faţă Anton Pandrea, fost magistrat, judecător ÎCCJ - Secţia penală la data faptelor, pentru favorizare a făptuitorului, Corina Corbu, judecător ÎCCJ -Secţia de contencios administrativ şi fiscal, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, Florian Ionescu, angajat ÎCCJ, pentru mărturie mincinoasă, Claudia Gherbovan Silinescu, avocat, pentru cumpărare de influenţă, complicitate la dare de mită, două infracţiuni de spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor şi la abuz în serviciu contra intereselor publice, Radu Gherbovan Silinescu, avocat, pentru două infracţiuni de dare de mită şi spălarea banilor şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Gabriel Chiriac, om de afaceri, pentru cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de spălarea a banilor.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea celor două judecătoare, respectiv până la concurenţa sumei de peste 5.000 de euro la Gabriela Bîrsan şi de 1.860 de euro la Iuliana Puşoiu, în vederea confiscării speciale, precum până la concurenţa sumei de aproximativ 560.000 de lei asupra unui teren şi a unei clădiri aflate în coproprietatea inculpaţilor Gherbovan, în vederea confiscării speciale.

În perioada februarie 2010 - mai 2011, soţii Gherbovan şi Gabriel Chiriac au oferit judecătoarelor Puşoiu şi Bîrsan mai multe foloase, sub forma achitării unor petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, unor excursii în străinătate, a unor deplasări cu avionul, dar şi sub forma folosinţei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul ÎCCJ, Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

'Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Rau Gherbovan Silinescu a determinat o angajată a unei firme de turism să întocmească documente care atestau, în mod nereal, achitarea unei excursii de către inculpata Puşoiu. În timpul instrumentării acestui dosar, inculpatul Anton Pandrea, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corina Corbu, le-a anunţat pe inculpatele Iuliana Puşoiu, Claudia Gherbovan Silinescu şi Gabriela Bîrsan că formează obiect al măsurilor de interceptare', susţin procurorii.

DNA precizează că unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Gabriel Chiriac au avut pe rolul ÎCCJ, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 - 2011, iar cei doi avocaţii au asigurat asistenţa, reprezentarea şi consultanţă juridică pentru firmele respective.

Foloasele necuvenite oferite Gabrielei Bîrsan, în schimbul influenţei pe care aceasta a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor desemnaţi în compunerea completului învestit cu soluţionarea dosarului nr. 3509/2/2008 pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă societăţii la care acţionar era Chiriac, au constat în achitarea petrecerii la Paris, la Moulin Rouge, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament în Paris, format din două camere, pentru o perioadă de 2 luni în cursul anului 2010 pentru fiul judecătoarei, o poşetă şi pantofi confecţionaţi de o renumită casă de modă.

'Interesul cumpărătorilor de influenţă Gabriel Chiriac şi Claudia Gherbovan Silinescu în soluţionarea favorabilă a recursului pe care societatea comercială l-a declarat în dosarul respectiv a fost determinat de faptul că autoritatea fiscală i-a imputat societăţii respective suma de aproximativ 1,3 milioane lei, iar prin sentinţa civilă nr.3138/2010 a Curţii de Apel Bucureşti a fost respinsă contestaţia pe care a formulat-o', arată DNA.

În 18 februarie 2010, judecătoarea Puşoiu a făcut parte din completul care a judecat dosarul nr.483/42/2009 având ca obiect recursul declarat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care intimata o firmă reprezentată de Radu Gherbovan Silinescu.

'Ulterior soluţionării acestui dosar de către completul de judecată din care a făcut parte Iuliana Puşoiu, aceasta i-a pretins avocatului, prin intermediul soţiei acestuia, organizarea petrecerii de ziua sa. Radu Gherbovan Silinescu a dat curs solicitării judecătoarei, organizându-i şi achitându-i acesteia costul petrecerii de la un restaurant din Bucureşti', se mai arată în documentul DNA.

În 4 martie 2010, judecătoarea Puşoiu a făcut parte din completul care a judecat dosarul nr. 669/1/2010 în care o firmă a solicitat strămutarea dosarului nr.2596/102/2009 al Tribunalului Mureş în care avea calitatea de reclamant, iar Consiliul Concurenţei avea calitatea de pârât.

'În această cauză, societatea reclamantă a fost reprezentată de către Radu Gherbovan Silinescu care s-a prezentat în faţa instanţei din care a făcut partea Iuliana Puşoiu. Acelaşi avocat, după soluţionarea dosarului, a plătit excursia pe care judecătoarea a efectuat-o în Malaezia în perioada 20 aprilie 2011 - 27 aprilie 2011 (atât costurile de transport cât şi cazarea). Banii folosiţi pentru achitarea excursiei judecătoarei au provenit de la o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac care, la solicitarea avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, a transferat suma de 1.860 euro în contul societăţii de avocatură Gherbovan/Silinescu. (...) Pentru a împiedica identificarea destinaţiei sumei oferite cu titlu de mită, la solicitarea şi cu sprijinul soţilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societăţii comerciale, a încheiat un 'contract de asistenţă juridică' fictiv', au mai reţinut anchetatorii.

În perioada 2010 -2011, omul de afaceri, printr-una din firmele sale, a transmis soţilor Gherbovan, prin intermediul cabinetului de avocatură unde sunt asociaţi, sume de bani, echivalentul a 27.000 euro, cunoscând că încheierea şi justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenţă ori consultanţă juridică reprezintă doar o disimulare a destinaţiei banilor.

'În realitate, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi însuşite în nume propriu de către soţii avocaţi sau folosite pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea unor dosare de contencios administrativ. În aceeaşi perioadă, cei doi avocaţi au primit de la o altă societate comercială echivalentul a peste 88.000 euro şi, în baza aceluiaşi mecanism descris anterior, au folosit suma respectivă de bani în scopul mai sus menţionat', mai susţine DNA.

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie - decembrie 2010, încălcarea atribuţiilor de serviciu de către Gabriela Bîrsan în legătură cu soluţionarea succesivă a cererilor de suspendarea a unui dosar, până la soluţionarea cererii de strămutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar şi unei societăţi comerciale asistate juridic de avocata Claudia Gherbovan Silinescu.

'Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac, pe de o parte şi Consiliul Concurenţei, pe de altă parte. În acest sens, avocata a depus repetat cereri de strămutare pentru ca, suspendarea dosarului antemenţionat să dureze cât mai mult, cu consecinţa asigurării unui folos firmei controlate de Gabriel Chiriac. Sub acest aspect, fapta avocatului Gherbovan Silinescu Radu, care a dobândit sumele de bani menţionate pe baza unor contracte de asistenţă juridică ce atestau în mod formal prestarea unor servicii de consultanţă juridică pentru a fi folosite la darea de mită, cu scopul obţinerii de soluţii judecătoreşti favorabile, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor', precizează DNA.

În 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, şofer la ÎCCJ, a susţinut o versiune nereală a faptelor referitoare la achiziţionarea unor bilete de avion pentru Gabriela Bîrsan, iar ulterior aceasta a prezentat o altă versiune, care s-a dovedit la fel de neadevărată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ