Klaus Iohannis: România sprijină ferm OSCE în eforturile de consolidare a păcii și democrației

| 04 iun, 12:26

Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki în care a arătat că România sprijină ferm OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa și că rezolvarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru țara noastră.

"Reiterez sprijinul ferm al României pentru rolul jucat de OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa și atașamentul consecvent al României față de principiile fundamentale cuprinse în Actul Final de la Helsinki, pe care le considerăm piatra de temelie a relațiilor interstatale din spațiul euroatlantic", a susținut Iohannis în mesajul transmis, prin consilierul prezidențial Lazăr Comănescu, participanților la Conferința "Actul Final de la Helsinki — de 40 de ani fundamentul securității europene", organizată de Ministerul Afacerilor Externe.

El a subliniat că Actul Final de la Helsinki reprezintă de 40 de ani fundamentul securității pe continentul nostru iar principiile convenite atunci trebuie să ghideze în continuare modul de relaționare dintre state, și anume respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor, inviolabilitatea frontierelor, interzicerea utilizării forței sau amenințării cu forța în soluționarea diferendelor dintre state, respectul deplin al drepturilor omului și al drepturilor fundamentale.

Șeful statului a subliniat cerința îndeplinirii cu bună-credință a obligațiilor ce revin statelor, în conformitate cu dreptul internațional.

"Aplicarea acestui principiu stă la baza construcției încrederii. În situația de securitate actuală, reafirmarea acestei înțelegeri a legii este cu atât mai importantă", a arătat Iohannis.

Potrivit președintelui, contextul actual de securitate se confruntă cu provocări majore: conflictul din Ucraina, dar și persistența conflictelor prelungite din zona Mării Negre, aceste provocări aducând atingere principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki.

"Credem că, la 40 de ani de la adoptarea acestuia, respectarea principiilor de drept internațional care guvernează relațiile dintre state, precum și implementarea tuturor angajamentelor cu caracter juridic sau politic, asumate la nivel internațional, rămân precondițiile majore de natură să contribuie la realizarea unei 'Comunități de Securitate unice și indivizibile, fără falii și linii de diviziune' în spațiul OSCE", a arătat el.

Iohannis a menționat că România recunoaște și sprijină rolul unic al Organizației în eforturile de întărire a securității și cooperării în Europa, pe baza abordării cuprinzătoare a securității, a mandatului cuprinzător în privința reglementării conflictelor, a funcționării mecanismelor și instituțiilor autonome, precum și a misiunilor din teren și că în acest cadru, România urmărește să își asume un rol activ, alături de partenerii săi din UE și aliații NATO.

"Implicarea în acțiunile asumate în format OSCE în contextul actualei crize din Ucraina este relevantă în acest sens și pe deplin de înțeles. Suntem vecin direct al Ucrainei, avem interese legitime legate de securitatea și stabilitatea regională, sprijinim consecvent apropierea Ucrainei de UE și NATO. Rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România. Sprijinim negocierile în formatul '5+2', ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile bazată pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internațional, inclusiv în cadrul OSCE", a precizat Iohannis.

Șeful statului a arătat că România și-a asumat președinția Comitetului de Securitate al OSCE în perioada 2015-2016, "în dorința de a contribui la eforturile de întărire a profilului Organizației pe dimensiunea amenințărilor transnaționale".

"Principiile enunțate în Actul Final de la Helsinki rămân pe deplin valabile și trebuie să se situeze în continuare la baza activității OSCE. Respectarea întocmai a acestor principii și a angajamentelor asumate de fiecare stat sunt condițiile esențiale pentru ca OSCE să-și poată juca și mai departe rolul pe care îl merită în arhitectura europeană de securitate. În același timp, este nevoie să se țină seama permanent de evoluțiile și tendințele care se manifestă pe continent", a evidențiat Iohannis.

El a remarcat rolul din ce în ce mai important pe care societatea civilă îl are în dinamica activității OSCE, motiv pentru care a precizat că menținerea unui dialog deschis cu societatea civilă, care, prin aportul său, poate aduce valoare adăugată procesului de decizie la nivelul guvernamental, se impune ca o necesitate într-o asemenea perspectivă.

Tag-uri: Klaus Iohannis, nato, OSCE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ