Băsescu, despre cazul Şova: Mă miră numărul mare de liberali care au absentat. Arată a înţelegere

| 03 iun, 20:11

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat surprins, miercuri, de numărul mare de parlamentari liberali care au lipsit de la votul dat în Senat în cazul Şova, susţinând că acest lucru arată ''o înţelegere''.

 

"Ce mă surprinde este numărul mare de absenţi de la PNL, ceea ce arată că de fapt o înţelegere a existat. 11 absenţi este mult prea mult pentru un vot atât de important care a dat măsura relaţiei Parlament - Justiţie. Am făcut şi ieri comparaţie cum au fost trataţi unii parlamentari, cum au fost trataţi alţii. Eu nu reproşez relaţia din interiorul Parlamentului când pentru un parlamentar cu trei cereri de arestare se votează toate în câteva ore şi vin la muncă duminica şi pentru altul de trei luni până la urmă se dă un vot împotriva prezentării parlamentarului în faţa Justiţiei. (...) Eu judec relaţia Parlament - Justiţie, nu Parlament cu parlamentari'', a afirmat Băsescu, la ieşirea de la sediul PMP, potrivit Agerpres.

El a spus că ''scutul'' parlamentarilor în cazul Şova este de fapt ''o nouă marţe neagră'', arătând că dacă liberalii ar fi avut în Senat opt oameni în plus votul ar fi fost altul.

''Există altceva aici care mie mi se pare infinit mai grav. Ipocrizia politicienilor din cele două partide. Dacă PNL venea nu cu 11, cu 8 oameni în plus era 72 la 74. Ceea ce îl lăsa pe dl Şova să meargă în faţa justiţiei. Scutul acesta este de fapt o nouă marţe neagră, scutul făcut de parlamentari în jurul lui Şova, şi este semnalul definitiv al războiului deschis de clasa politică împotriva Justiţiei. (...) Şi eu am nemulţumirile mele legate de unele derapaje, de unele exagerări, de spectacolul făcut uneori de structuri ale justiţiei, dar de aici până la a trece la demolarea justiţiei este cale lungă'', a susţinut fostul preşedinte.

În opinia sa, Justiţia ''se află într-un moment de cumpănă'', iar politicienii ''vor să o aducă înapoi sub control, într-o înţelegere (...) nescrisă dar reală, într-o înţelegere între PSD şi PNL''.

''Justiţia are probleme, ele sunt parte a unui proces de consolidare a justiţiei care trebuie să continue şi nu care trebuie să fie întrerupt. Justiţia a făcut progrese enorme din 2004 în 2014, iar problemele pe care le are sunt probleme care trebuie duse mai departe până la diminuarea lor, dar nu distrugerea justiţiei'', a adăugat Traian Băsescu.

Referindu-se la cazul Mariana Rarinca, el a susţinut că, dacă ar fi fost preşedintele ţării, ar fi felicitat judecătorii care au adus noi probe în proces, probe care au permis achitarea femeii.

''Eu, după ce constatam eroarea, aş fi ieşit la tribună, aş fi spus îi felicit pe judecătorii care (...) au adus noi probe în proces, care au permis achitarea dnei Rarinca. Şi asta probează că sistemul de justiţie este independent. Cred că aici aş fi închis subiectul cu scuzele de rigoare faţă de dna Rarinca. Şi ar fi fost cu totul altceva. Cel puţin cred că aşa trebuia soluţionată problema, pentru că altfel intrăm într-o mare contradicţie. Ne-am obişnuit să spunem: ''nu comentăm'' sau ''nu atacăm deciziile definitive ale justiţiei'' şi cred că trebuie să rămânem la acest principiu chiar dacă acest principiu înseamnă şi nişte costuri'', a detaliat Băsescu.

Totodată, el a criticat modul în care preşedintele Klaus Iohannis a comentat decizia senatorilor în cazul Şova.

''Un preşedinte trebuie să profite de modul cum este ales şi mai ales, la început de mandat, de popularitatea pe care o are pentru a da mesaje directe în spaţiul public. În rest, modalitatea pe care a ales-o dl Iohannis nu este problema mea. Modul cum eu o făceam, ştiţi foarte bine. Nu numai când eram foarte popular, şi când eram destul de nepopular am procedat la fel, pentru că mi se părea că românii trebuie să ştie punctul de vedere al preşedintelui, a explicat Băsescu.

Marţi, cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova a fost respinsă de Senat, după reluarea votului în urma deciziei CCR care a declarat neconstituţională hotărârea Camerei superioare a Parlamentului privind votul exprimat în 25 martie pe acest caz. Senatorii s-au pronunţat prin vot secret cu bile, în favoarea cererii fiind exprimate 66 de voturi, iar 72 de senatori au votat împotriva încuviinţării cererii ministrului Justiţiei. Două voturi au fost anulate.

Imediat după vot, preşedintele Klaus Iohannis a scris, pe Facebook, că atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu actualul Parlament şi cu actuala majoritate. "Constat, din păcate, că, prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucţiona procesele din justiţie, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate", a scris Iohannis.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 iun, 10:49
Palada Pufosul
normal ca este o intelegere,este notoriu..
este USL
acesta este Progresul Romaniei

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ