Kovesi: Nu cred că regăsim pe site-ul MFP magazinele în care se vând bunurile confiscate

| 10 iun, 2014

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi, la TVR1, că pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice nu se regăsesc magazinele în care se vând bunurile confiscate şi că nu se cunosc condiţiile în care acestea sunt comercializate.

Ea a susţinut nu cunoaşte motivele pentru care MFP nu are eficienţă în recuperarea bunurilor, dar a precizat că doar DNA a indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro anul trecut. Kovesi a explicat că, din momentul în care hotărârea de condamnare prin care s-a dispus confiscarea este definitivă, aceasta se comunică la MFP, instituţia care trebuie să pună în aplicare dispoziţiile date de instanţă.

"Pentru unele situaţii există termene, pentru altele nu. De exemplu, dacă sunt bunuri perisabile, atunci există nişte termene prevăzute de lege. Nu cred că regăsim pe site-ul MFP magazinele în care se vând astfel de produse sau de bunuri. Nu ştim în ce condiţii sunt ele comercializate, nu cunosc care este organizarea internă pentru birourile sau serviciile care au atribuţii în acest scop', a afirmat şeful DNA.

Kovesi a atras atenţia că sunt situaţii în care inculpaţii, deşi condamnaţi, continuă să-şi folosească locuinţele sau poate uneori imobilele pe care le deţin pentru că nimeni nu trece la executarea silită a acestora.

Ea a precizat că a transmis de foarte multe ori că există această situaţie la toate grupurile de lucru la care a participat, inclusiv ministrului Justiţiei în întâlnirile avute în cadrul evaluărilor experţilor europeni, în condiţiile în care una dintre probleme este aceea a recuperării pagubelor.

'Noi ca şi procurori suntem foarte preocupaţi ca atunci când se constată că se realizează prejudicii în dauna statului sau unei persoane private să încercăm să recuperăm în integralitate acel prejudiciu. Şi am constatat, din datele puse la dispoziţie de MJ pe site-ul instituţiei, că doar 5% din hotărârile de condamnare sunt executate', a spus şeful DNA.

Întrebată dacă sunt vinovaţi cei de la MFP/ANAF, Kovesi a precizat că este obligaţia lor să execute aceste hotărâri.

"Dacă noi avem indicii că în cadrul procedurii de executare silită, spre exemplu într-o astfel de situaţie, cineva a pretins bunuri sau bani pentru a nu pune în executare hotărârea cu siguranţă facem dosar penal. În rest, dacă nu avem fapte de corupţie, nu întotdeauna este obligaţia noastră să facem dosare penale. Nu cred că această problemă trebuie să se rezolve de DNA sau prin dosare penale sau prin arestări. Cred că este o problemă care se poate rezolva printr-un regulament intern şi printr-o observare atentă a modului în care se execută aceste hotărâri", a punctat şeful DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ