UPDATE Şefa Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din Argeş, reţinută pentru luare de mită

| 12 iun, 2014

Şefa Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din structura Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş şi o subordonată au fost reţinute pentru luare de mită în formă continuată, în noaptea de miercuri spre joi, într-un dosar privind suspiciuni de prejudiciere gravă a bugetului asigurărilor sociale instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Iulia Maria Mihai, medic-şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiaşi serviciu, au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate joi la Tribunalul Argeş, cu propunere de arestare preventivă.

Cele două sunt acuzate că au primit diverse sume de bani, precum şi alte foloase, de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

nculpata Iulia Maria Mihai, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată şi funcţia de şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş, a comis faptele pentru care este cercetată în perioada februarie - iunie 2014, potrivit unui comunicat al DNA.

'În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate şi emite decizia de încadrare în grad de invaliditate care, printre altele, conţine încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate şi termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadraţi în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidenţă pensionarul. După examinarea persoanei şi a documentaţiei medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală şi stabileşte termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungeşte concediul medical peste 90 de zile şi propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile', se arată în comunicat.

Iulia Maria Mihai este acuzată că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale, precum şi alte foloase, existând date cu privire la comiterea a 357 acte materiale de luare de mită. Potrivit procurorilor, au existat situaţii în care medicul a primit, într-o singură zi, sume de bani şi alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.

Conform atribuţiilor de serviciu, cea de-a doua inculpată, medicul Camelia Săndulescu, participa în principal la evaluarea capacităţii de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmea raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emitea decizia medicală asupra capacităţii de muncă. De asemenea, efectua revizuirea medicală a pensionarilor încadraţi în grad de invaliditate la termenul stabilit şi prelungea concediile medicale în condiţiile legii.

'Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat faptul că în perioada 05.11.2013 - 23.01.2014, precum şi în data de 13.02.2014, inculpata Săndulescu Camelia a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei, precum şi alte foloase, săvârşind 484 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată', se precizează în comunicatul DNA.

Anchetatorii au identificat mai multe modalităţi concrete prin care se dădea mita. Astfel, pacienţii inserau sumele de bani printre actele prezentate medicului, puneau sume de bani pe masa de lucru a medicului sau i le înmânau, se apropriau de medicul expert şi îi introduceau în buzunare sume de bani sau îi remiteau medicului separat sau împreună cu sumele de bani diverse foloase, în marea majoritate produse alimentare, cosmetice, cafea, precum şi alte produse.

Cele două femei au fost reţinute în urma a cinci percheziţii efectuate de procurorii DNA în cursul zilei de miercuri. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ