Marş împotriva Guvernului lui Viktor Orban, 10 mii de persoane au ieşit în stradă la Budapesta

| 16 mar, 08:05

Marşul "Pentru o nouă Republică ungară!" a fost organizat de două grupuri pe Facebook implicate în organizarea altor două demonstraţii - "100.000 împotriva taxării Internetului" şi "60.000 pentru pensii private".

Organizatorii au invitat ungurii să participe la marşul pentru "libertate, egalitate civică, egalitate în împărţirea poverii şi independenţă" - toate simboluri ale unei republici care, în opinia lor, a fost eliminată de către Guvernul condus de către Viktor Orban.

Zoltan Kesz, candidatul care a obţinut mandatul în urma alegerilor de la Veszprem (vest) prin care Fidesz a pierdut majoritatea de două treimi în Parlament, l-a catalogat pe Orban "dictator", acuzându-l că îndreaptă Ungaria către Rusia.

Organizatorii au anunţat că intenţionează să demareze 19 iniţiative de referendum, vizând să "destructureze sistemul" şi regimul Orban.

Citeşte şi: Acuzații ȘOC de la Budapesta: România este Statul Islamic al UE

În opinia unui avocat internaţional, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rău Ungariei, economiei şi poporului, interzicându-le o şansă la dezvoltarea socială.

Referendumul va viza lupta împotriva corupţiei, obiective economice, educaţionale şi sociale, declararea averilor "reale" ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investiţii cheie şi "eliberarea" autostrăzilor.

Pe de altă parte, poliţia a arestat un bărbat pentru "comportament zgomotos" în timpul unui discurs susţinut de către Orban la Muzeul Naţional, în cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sărbătorirea Revoluţiei de la 1848. Poliţia a refuzat să ofere orice detalii.

O bătaie pare că a avut loc la faţa locului, un bărbat a fost lovit la nivelul feţei, iar altul a fost văzut atacând un jurnalist care filma.

În timpul discursurilor susţinute la muzeu de către premier şi primarul Budapestei Istvan Tarlos, un grup de protestatari a încercat să acopere vorbitorii, într-un vacarm de fluiere şi trompete, şi a strigat sloganuri antiguvernamentale.

Citeşte şi: Viktor Orban: Ungaria nu vrea o graniță comună cu Rusia

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ