Mihai Voicu, PNL: Iohannis nu era obligat să consulte Guvernul privind nominalizarea lui Ungureanu la SIE

| 25 iun, 13:16

Pentru nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia Serviciului de Informații Externe, preşedintele Klaus Iohannis nu avea nicio obligație constituțională să consulte Guvernul, a declarat, joi, la RFI, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.

Potrivit liderului liberal Mihai Voicu, "Constituţia prevede un traseu care a fost urmat cu stricteţe şi corectitudine de către preşedinte. A făcut o nominalizare, o propunere către Parlament, care este chemat să se pronunţe în şedinţă reunită cu privire la această propunere. Nu am regăsit pe undeva vreo obligaţie de informare sau de consultare a părţii executive, reprezentate de Guvern, pentru că în Constituţie este o relaţie bilaterală între o propunere a preşedintelui şi o aprobare prin vot a Parlamentului".

Mesaj pentru cei care acuză că nominalizarea șefului SIE nu a trecut prin CSAT

Întrebat cum rămâne cu legea SIE, care prevede că nominalizarea şefului acestui serviciu trebuie să treacă prin CSAT, Mihai Voicu a răspuns: "Pe cei care susţin asta îi trimit la articolul 55, dacă nu mă înşel, din Constituţie, pentru că acolo este izvorul de drept fundamental în această situaţie şi acolo se va regăsi, este o literă a unui articol, ce se întâmplă în această situaţie, dacă vor găsi acolo Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, eu voi recunoaşte că am greşit, dar nu este cazul, nu-l vor găsi. Atenţie, CSAT-ul este o instituţie descrisă în Constituţie. Aşadar, dacă s-ar fi referit Constituţia la implicarea CSAT, ar fi precizat fie la articolul cu privire la atribuţiile preşedintelui, fie la articolul cu privire la atribuţiile CSAT, dar nu este cazul".

În plus, Mihai Voicu susține că, având în vedere susținerea UDMR și a UNPR pentru numirea lui Ungureanu la șefia SIE, dar și încrederea că va exista una și din partea grupului minorităţilor naţionale, precum şi din partea parlamentarilor neafiliaţi şi celor de la PPDD, "pare că se conturează o majoritate parlamentară".  Liderul liberala adăugat că speră, totodată, că vor exista și parlamentari PSD care vor vota propunerea președintelui Iohannis pentru șefia SIE, "indiferent de poziţia domnului Ponta".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ